mega888 Évfordulónaptár

A magyarság évfordulónaptára

A MAGYARSÁG ÉVFORDULÓNAPTÁRA

 

Ingyenesen hozzáférhető közszolgálati adattárunk alapítására Celldömölk egyesítésének 100., várossá avatásának 25. évfordulója (2004) tiszteletére került sor.

A következő évi kerek évfordulókat tartalmazó összeállítás 2005-től kezdődően minden esztendő november 30-ig frissítésre kerül intézményünk honlapján. A december 1-e és december 31-e közötti időszakban az aktuális évi és a következő esztendőre vonatkozó adattár egyaránt hozzáférhető felhasználóink számára. Gyűjtésünk exkluzivitását biztosítja, hogy csak a 25-tel osztható klasszikus évfordulókat és a már nem élő személyeket tartalmazza s e vonatkozásban a legteljesebb ilyen jellegű magyar szolgáltatás. Fél évtized tapasztalatai alapján szolgáltatásunk egy-egy esztendőben átlagosan 2800-3000 tételt ölel fel.

Adattárunkban az egyes évfordulók a hónapok és napok sorrendjében s azon belül időrendben találhatók az alábbiak szerint: nap, születés (x) vagy halálozás (†) egyezményes jele, év. A csak évhez köthető események összeállításunk élén, a napra nem datálhatóak az adott hónap elején olvashatóak kronológiai sorrendben.
A „Magyarság évfordulónaptára" című összeállításunk jelenti az alapját a Nemzeti Évfordulók Titkársága gondozásában évente megjelenő „Nemzeti Évfordulóink" című reprezentatív évkönyvnek illetve anyagából válogatás jelenik meg a „Honismeret" című folyóiratban „Honismereti évfordulónaptár" elnevezéssel.

Összeállította: Németh Tibor, a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár vezetője a "Magyar Életrajzi Kalauz" adatbázis alapján.

Nemzeti évfordulóink - 2017

 

evfordulo cellcimIngyenesen hozzáférhető közszolgálati adattárunk alapítására Celldömölk egyesítésének 100., várossá avatásának 25. évfordulója tiszteletére került sor.

A következő évi kerek (25-tel osztható) évfordulókat tartalmazó összeállítás minden esztendő november 30-ig frissítésre kerül e honlapon.