július 7.

torocsikTörőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Korunk színészlegendája Törőcsik Mari, aki a közönséget most is ugyanúgy képes elvarázsolni, mint hatvan évvel ezelőtt. Így vélhetően sokakat érdekelni fog a Bérczes Lászlóval közös "beszélgetőkönyve". Meglepő felütéssel kezdődik az - egyébként végig élőbeszédszerű - interjúkötet: első találkozásukkor ugyanis annak kapcsán kezdtek beszélgetni, hogy miként tervezi saját temetését Törőcsik Mari, s hogyan fognak majd volt férje, Maár Gyula és az ő hamvai találkozni a Fekete-tengerben. Ezt követően természetesen rengeteg minden másról szó esik a vaskos kötetben. Törőcsik Mari őszintén és bőbeszédűen mesél a nagyszülőkről és a szülőkről, testvéreiről, a Pélyen töltött gyermekkorról, alap- és középfokú tanulmányairól, a főiskolai felvételiről és színi tanulmányairól, első szerepeiről. Megismerhetjük hat évtizedes pályájának legfontosabb színpadi és filmes alakításait, olvashatunk a cannes-i életműdíjról, pályatársakról, barátokról és persze szerelmekről. Mindezt számtalan fekete-fehér fotó kíséretében.


tyerehovAlexander Tyerehov: A Kőhíd

A második világháború alatt és azt követően játszódik Alexander Tyerehov eredetileg 2009-ben megjelent, s most magyarul is olvasható vaskos krimije. A történet 1943 júniusában veszi kezdetét: a moszkvai Nagy Kőhídon két tinédzser holttestét találják meg. Egyikük Vologya Sahurin, Sztálin repülésügyi népbiztosának fia, a másik pedig a szépséges Nyina Umanszkaja, a Szovjetunió egykori amerikai nagykövetének lánya. Minden jel arra utal, hogy a fiú agyonlőtte szerelmét, majd végzett önmagával is. De vajon tényleg így történt az egész? Szerelmes kamaszok drámája zajlott a hídon, vagy van más is a háttérben? S kik a "farkaskölykök", és vajon mi közük van a nácikhoz? Egy hét éven át tartó, valós nyomozást dolgoz fel az NKVD dokumentumaira is támaszkodó izgalmas regény, melynek hátterében felsorakoznak a sztálinista korszak főbb szereplői és intézményei.


festokFestők, múzsák, szerelmek

Kieselbach Tamás művészettörténész, galériatulajdonos sokat tesz a (modern) magyar festészet népszerűsítéséért. Aukciósházának kiállítótermeiben 2016 novemberében nyílt tárlat Festők, múzsák, szerelmek címmel, mintegy nyolcvan (hét múzeum és több tucat magángyűjtemény kölcsönözte) remekművön keresztül bemutatva a 20. század nagy magyar festőinek művészetét és magánéletét. Összesen tizennyolc művész, többek között Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Berény Róbert, Derkovits Gyula és Rippl-Rónai József alkotásai tűnnek fel a kiállítással azonos címmel kiadott, Molnos Péter művészettörténész által szerkesztett katalógus lapjain. A szerkesztőn kívül Barki Gergely és Rockenbauer Zoltán szokatlan személyességgel idézik meg legnagyobb festőink szerelmi viszonyait, azt a kapcsolatot, amely művészek és múzsáik között kialakult. Az érzéki modellek, alkalmi szeretők és hűséges művészhitvesek joggal vonultak be a művészettörténet lapjaira, hiszen inspirálták, előre lendítették, sőt akár egy életen át támogatták egy-egy művész pályáját. Történelmi és magánéleti drámák, izzó szenvedélyek és csendes, szerelmes hétköznapok titkai tárulnak fel a fekete-fehér fotókkal és színes művészeti reprodukciókkal illusztrált lapokon. 


pronIrvine Welsh: Pornó - Trainspotting 2.

Tíz évvel a kultuszsikert arató Trainspotting eseményei után játszódik a jelen regény, amely az említett mű folytatása. Az előzményben megismert karakterek sorra visszatérnek, de a történet központi alakja - nyugodtan kijelenthetjük: antihőse - ezúttal nem Renton, hanem Simon Williamson, vagyis a Beteg Srác. Simon az elmúlt évtized alatt a csődön kívül semmit nem produkált, londoni karrierje (úgy munka, mint magánélet tekintetében) szánalmas bukás volt; most éppen azt a kiskocsmát vezeti a leith-i kikötőben, amit Paula nénikéjétől vett át. A punnyadt állandóságban telő hétköznapokat a régi cimbora, Renton feltűnése töri meg: ő és a Beteg Srác kieszelik, hogy most egy igazán ízletes falatot fognak kivágni a mihaszna létforma tortájából - pornóbizniszbe fognak, méghozzá a műfaj "Mekkájában", Amszterdamban. A sors mintha még támogatná is a tervet: a Beteg Fiú mellé felcsatlakozik egy igazi Beteg Lány, Nikki, aki bár egyetemre jár, a személyiségét elsősorban csillapíthatatlan nimfomániája határozza meg, így a pornósztárság mondhatni álomhivatás a számára. Kokain, prostik, pénz - úgy tűnik, ezúttal minden bejön Simonnak és Rentonnak, ám ekkor felbukkan a múltból két másik egykori haver: a drogtól időközben totális ronccsá silányult Spud, és Begbie, aki ugyanaz a be- és kiszámíthatatlan szociopata, aki korábban volt...


blacksadJuan Díaz Canales - Juanjo Guardino: Blacksad - Árnyak között (képregény)

A Blacksad a világ egyik legismertebb, noir stílusú, kultikus képregénye: Blacksad, a macskafejű nyomozó egykori szerelme gyilkosát kutatja egy nagyváros dzsungelében, az 1950-es évek Amerikáját idéző környezetben. A világszerte hatalmas sikert arató, jelenleg ötödik köteténél járó sorozat igazi erejét képi világa adja. A realista megjelenésű, antropomorf állatokkal benépesített mű rajzolója korábban a Disney-nél dolgozott animátorként.

 

fableVavyan Fable: Kriplikommandó

Két globális hatalmi hálóval bíró maffia megegyezésének lehetünk tanúi a történet nyitányában. Az alkuba azonban hét feláldozható ember is beletartozik, amelyet végül az egyik "don" egy adatbázisból véletlenszerűen választat ki a számítógéppel. Ők lesznek a regény hányattatott sorsú, elképesztő kalandokban részesülő főhősei. Valamennyien zsoldosok, de a hasonlóság közöttük ebben ki is merül, úgy személyiség, mint múlt tekintetében: akad közöttük költőarcú bérgyilkos, akrobatikus tehetségű testőrnő, űzött lelkű bérenc, de flegmatikus és pszichopata is. Ez alkalommal azonban össze kell hangolniuk a lépéseiket - már amennyiben túl szeretnék élni az előttük álló heteket... A klasszikus mű harmadik kiadása.


menasseEva Menasse: Vienna

Az osztrák írónő első regénye humoros és néhol szívszorító anekdoták füzéréből rajzolja meg családja, egy bécsi, zsidó származású família történetét. A három generáció életét átfogó, gazdagon áradó történetek úgy sorjáznak egymás után, mintha csak egy családi ebéd emlékező, egymás szavába vágó részvevőit hallgatnánk. A nagybácsik, nagynénik és unokatestvérek egész hadát felsorakoztató, számos karakteres és emlékezetes figurával megajándékozó kaleidoszkópból három férfi alakja tűnik ki markánsan: az elbeszélő apja, nagybátyja és bátyja. Az apa és a nagybácsi gyerekként a náci megszállás elől Angliában lettek menekítve, ahonnan visszatérve az egyiküknek még az anyanyelvét is újra kell tanulnia, majd futballkarriert fut be; másikuk pedig a bit hadsereg tagjaként Burmában harcol a második világháborúban. A báty történész lesz, aki miközben a család emlékezetével hadakozik, az osztrák társadalmat is keserű szembenézésre készteti. A 2005-ben megjelent, Ausztriában és Németországban is nagy sikert aratott regény a második világháború után felnövekvő osztrák generációk problémáival szembesít, akik kénytelenek a felejtés és emlékezés labirintusában keresni saját identitásukat.


szoke.szSzőke Szakáll: Vonósnégyes Casablancában

A világhírű magyar-német-amerikai színész, Gerő Jenő (eredeti nevén Gärtner Sándor), akit a nagyközönség Szőke Szakáll néven is ismerhetett, 1954-ben Londonban jelentette meg önéletírását. A művet a magyar közönség sokáig nem ismerhette - egészen mostanáig. Rendkívül tanulságos és egyben szórakoztató írásról van szó. Megismerhetjük a szegény, nélkülözéssel teli gyerekkort: szülei korai halálát, a mindennapokat a kőbányai temető közelében bérelt lakásban, a zseniális Emma nénit, édesanyja nővérét, aki felnevelte őt és testvéreit, és rövidtávú üzleti próbálkozásaival valahogy mindig el tudta tartani a hét gyereket. Olvashatunk a kacagtató iskolai történetekről és persze arról, hogy lépett életében először színpadra, és adta elő az iskolai évzárón A kis gömböc című humoros verset, hatalmas sikert aratva. Olvashatunk tanulmányairól, arról, hogy egy évvel a középiskola befejezése előtt hogyan fogadta el egy közismert komikus az egyik szerzeményét, hogyan szerzett újságírói állást és veszítette el azt egyetlen nap alatt, hogyan kezdett kupléjeleneteket írni, miközben bankalkalmazottként dolgozott, és hogyan rúgták ki amiatt, hogy főnökét, Fekete urat beleírta legsikeresebb darabjába, A vonósnégyesbe. Szót ejt katonáskodásáról, az első világháborús frontélményekről, arról, hogy szerzett autogramot I. Ferenc Józseftől, valamint a háború után életútja meghatározó állomásaként a budapesti Royal Orfeumban eltöltött évekről. Szót ejt első filmjeiről, arról, hogyan került Németországba, milyen filmekben játszott, szerette meg a német közönség, és hogyan vezette a Boulevard Theatert. Rendkívül tanulságos egyetlen személyes találkozásának leírása Adolf Hitlerrel, A revizor című film bemutatója után, aki szemére vetette, nem szégyelli-e ezt a bárgyú filmet, majd a nácik erősödésének bemutatása, amelynek köszönhetően Hitler hatalomra kerülésekor szinte elmenekült Németországból. Olvashatunk az újabb bécsi és budapesti tartózkodásról, a zürichi időszakról, és arról, hogyan sikerült szeretett felesége, Kardos Anna Joe Paszternakkal való családi kapcsolata révén munkát találnia Hollywoodban. Az utolsó, terjedelmét tekintve legvékonyabb rész az amerikai éveket mutatja be: hollywoodi pályájának egyik első filmje, a Tavaszi parádé kulisszatitkait, amely megmutatta, hogyan skatulyázódhat be valaki az álomgyárban egy bizonyos karaktertípusba (innentől kezdve szinte csak a tokáját rázhatta), ír a nagyra tartott kollégákról, Deanna Durbintől Humphrey Bogarton keresztül Doris Day-ig, a fergeteges partikról, és arról a Hollywoodról, amit ugyan mindenki szidni szokott, ám ő mégis szeretett.


jaszukataCucui Jaszukata: Az idő felett járó lány

2007-ben az egyik legsikeresebb egész estés anime (rajzfilm) volt Az idő felett járó lány, amely Cucui Jaszutaka most magyarul is megjelenő kisregénye alapján készült. A történet főhőse egy tizenhét éves diáklány, Kazuko, aki egy rosszul sikerült iskolai nap utáni délutánon jön rá, hogy képes visszafelé haladni az időben: addig nem sejtett képessége egy halálos kimenetelű vasúti balesettől óvja meg. Kazuko az első döbbenet után nyomozni kezd azzal kapcsolatban, hogy miként tehetett szert erre a képességre. A nyomok (amelyekre szintén egy időugrással akad rá) egy fizikaszertárbeli epizódhoz vezetnek, ahol egy rejtélyes árny apró tárgyat hagyott, amely aztán Kazukóhoz került... A kötetben olvasható még egy történet. A rémálmok fogságában főszereplője, Maszako, egy súlyosan paranoid lány, akit rengeteg fóbia gyötör és akadályoz a normális életvitelben. A bajokért az őt éjjelente gyötrő rossz álmokat teszi felelőssé. De vajon honnan erednek ezek? Ennek kísérel meg Maszako utánajárni egy barátja segítségével, hogy szembesülve azokkal, végre legyőzhesse az őt megkeserítő, gonosz erőket.