Új könyveinkből ajánljuk

január 9.

bagdyBagdy Emőke: Pszichofitness

Az "ép testben ép lélek" ősi igazságához nyúl vissza most ismét megjelenő kötetében a hazai pszichológia nagyasszonya, Bagdy Emőke, aki a testi-lelki jólét visszanyeréséhez, megőrzéséhez szolgál tanácsokkal olyanok számára, akik különféle okokból kifolyólag kimerültnek, nyomott hangulatúnak érzik magukat. Az első részben a stressz fogalmáról ír, kitérve sok egyéb mellett olyanokra, mint a test stresszre adott válaszai, a stressz és betegségek, vagy a "lelki harcmodor" kifejlesztése. Ezután tér rá az önsegítés alternatíváira: a képzelet erejének felhasználására, a másokon való segítés gyógyhatalmára, a relaxációra, valamint olyan "önsegítő kincsekre", mint a nevetés, a testedzés, és a pozitív gondolkodás. Az utolsó részben konkrét tanácsokat ad: olyan gyakorlatokat ír le részletesen, amely segítenek külső-belső harmóniánk megteremtésében. A remek önsegítő tanácsadó kötet minden érdeklődőnek jó szívvel ajánlható, műfajában kitűnő színvonalú olvasmány.


mengeleOliver Guez: Josef Mengele eltűnése

Az utóbbi évek egyik legnagyobb francia könyvsikere lett Olivier Guez Josef Mengele eltűnése című regénye, melyért a szerző 2017-ben megkapta a Renaudot-díjat is. A szerző a hírhedt SS-tiszt, az auschwitzi koncentrációs tábor kegyetlen emberi kísérleteket végző orvosa életének utolsó harmadát dolgozta fel. Mengele, aki a legkeresettebb háborús bűnösök listáján is szerepelt, a háború végén megmenekült a felelősségre vonástól. Hamis papírokkal egy ideig Bajorországban bujkált, majd Genován keresztül 1949-ben, Helmut Gregor néven az akkor Juan Perón vezette Argentínába utazott. Buenos Airesben élt az ötvenes évek végéig, különféle fizikai munkákból tartotta fenn magát, s új családot is alapított (elvette sógornőjét, Marthát). Amikor Adolf Eichmannt elrabolta az izraeli titkosszolgálat, és mindez nagy port kavart, Mengele inkább a menekülés mellett döntött. Előbb Paraguayba ment (ahol kis híján elkapták), majd átköltözött Brazíliába, s São Paulo közelében telepedett le. 1979-ben hunyt el: a tengerben fürdött, miközben szélütést kapott. A városhoz közeli Embu temetőjében temették el (egy újabb álnéven, Wolfgang Erhardként), de családja olyan sikeresen titkolta mindezt, hogy még a nyolcvanas években is azt hitték, életben lehet, és tovább folytatták az utána való hajszát. 1985-ben jelentették csak be a halálhírét, s holttestét hét évvel később DNS-vizsgálattal azonosították. Csontjai ma is Brazíliában vannak, egy orvosszakértői intézet raktárában. Ezt a nem mindennapi történetet mutatja be a Mengele nézőpontjából elbeszélt regény, a Buenos Airesbe érkezéstől egészen Mengele csontjainak sorsáig bezárólag.


cormacCormac McCarthy: Suttree

A kortárs amerikai irodalom egyik legjelentősebb szerzője, Cormac McCarthy először 1979-ben megjelent, részben önéletrajzi ihletésű regényében – korai regényeitől eltérően – szereplők tucatjait mozgató, gigantikus társadalmi tablót alkotott. A Suttree lehengerlő erejű látomás az ötvenes évek kocsmákban tengődő alvilágáról és az író állandó témájáról: a fülledt, misztikus és minden ízében groteszk amerikai Délről. A címszereplő, a jó családból származó Cornelius Suttree – vagy ahogy ivócimborái hívják, Bud – lemondott a kiváltságosok életéről, hogy horgászként tölthesse napjait egy rozoga lakóhajón a Tennessee folyó partján, Knoxville-ben. A társadalom peremén különcök és lecsúszott csodabogarak – bűnözők, alkoholisták, hajléktalanok, kurvák és szerencsevadászok – között él, ám távolságtartása, humora és büszkesége képes kiemelni a férfit ebből a testi-lelki mélynyomorból. McCarthy Cornelius Suttree figurájában megteremtette a modern idők Huckleberry Finnjét.


moratoChristina Morató: Elátkozott királynők

Az átlagember úgy képzeli, hogy a királynők és királynék élete meseszerű, hiszen gazdagság, fény, pompa, minden megadatott nekik, és amolyan tündérmesék főszereplőiként élik az életüket. Nos, Cristina Morató alaposan rácáfol erre a közhiedelemre, amikor hat neves királynő „portréját” rajzolja meg kötetében. Krisztina svéd királynő (1626-1689), a „megzabolázhatatlan lélek” egész életében anyja vágyait kívánta beteljesíteni, ám mivel nem fiúgyermeknek született, bár férfiként gondolkodott és személyes szabadságát nem engedte korlátozni, soha nem tudott megfelelni környezete elvárásainak. Marie Antoinette (1755-1793), a „boldogtalan” francia királyné emlékét számos film és irodalmi mű is földolgozta. A szerelmet mindvégig kereső, ám férje oldalán azt meg nem találó asszony, végül a forradalom áldozatává vált, lefejezték. Sisinek (1837-1898), Ausztria császárnéjának és Magyarország királynőjének életrajzát is számos film és regény örökítette már meg. A Ferenc Józseffel kötött, szerelmi házasságnak indult élet végül zátonyra futott, az anorexiával, depresszióval küzdő királyné pedig mindvégig boldogtalan kívülállóként élt az udvarban. Az angliai Viktória királynő (1819-1901) életét is megfilmesítették már, és a „birodalom özvegye” jelzővel illetett uralkodó, bár több mint hatvan évig kormányozta a birodalmat, imádott férje halála után egyre magányosabban, teherként élte meg az uralkodást. Eugénia, francia császárné (1826-1920), meglehetősen hosszú életű volt, ám ez az élet szomorúsággal és teherrel volt tele, ekként nevét a „tragikus sorsú asszony” jelzővel összeforrva említi a történelem. Végezetül pedig Alekszandra Fjodorova (1872-1918), az utolsó orosz cárné arcéle rajzolódik ki a kötetben, azé az asszonyé, akit a szélhámos Raszputyin tartott „hatalmában”, azé az asszonyé, akit egész családjával együtt a forradalom gyilkolt meg.


chomskyNoam Chomsky: Rekviem az amerikai álomért

A világhírű amerikai nyelvészprofesszor, filozófus, politikai gondolkodó és aktivista, Noam Chomsky leginkább nagy léptékű összefüggések kutatójaként ismert. Ő, valamint a New York-i PF Pictures három filmese, Peter Hutchinson, Kelly Nyks és Jared P. Scott számtalan órát töltött együtt 2011 és 2016 között, míg végül összeállt a Rekviem az amerikai álomért című 72 perces riport-dokumentumfilm. A mű könyvváltozata, a jelen, 160 oldalas kötet ennek az anyagnak mintegy háromszorosát tartalmazza. A mű letisztultan mutatja be az amerikai baloldal évtizedek óta meghatározó gondolkodójának, minden idők egyik legtöbbet hivatkozott szerzőjének a gazdasági-politikai nézeteit. Chomsky szerint az amerikai álom gyökere az amerikai mobilitásból ered. Eszerint ha valaki szegény, de talál munkát, úgy a vagyoni helyzete mindenképp javul. A munkás esetében először vehet magának kocsit, majd lakást. Majd idővel biztos anyagi hátteret tud teremteni magának, hogy a családjáról is gondoskodjon. A szakmával, vagy felsőfokú tanulmányokkal rendelkezők esetében ez az anyagi helyzet még látványosabban javul. De ez a korábbi idők amerikai álma, ami mára összeomlott, nem működik. De vajon, mi ennek az oka? A rövid válasz, hogy demokrácia fölé kerekedett a vagyon és hatalom koncentrációja, amit tíz alapelvben (és tíz fejezetben) meg is magyaráz: csökkentsd a demokráciát; alakítsd az ideológiát; tervezd újra a gazdaságot; hárítsd át a terheket; számold fel a szolidaritást; tartsd kézben a szabályozókat; szabd át a választásokat; tartsd kordában a tömeget; gyártsd le a beleegyezést; marginalizáld a lakosságot. Eszerint a politikai pártok, különösen a választási időszakban, függnek a nagyvállalatoktól, akik rendelkeznek olyan anyagi forrásokkal, melyek fedezik a választási kampányokat. Ebből viszont adódik, hogy a nagyvállalati érdek előtérbe kerül, amint a politikai hatalom a törvényalkotásban szerepet kap. Így végső soron a nagyvállalat jut politikai hatalomhoz. Ebből adódik a neoliberális koncentráció ördögi köre.

 

vegaVegán konyha

A tradicionális magyar konyha fogásai és ízvilága köszönnek vissza azokból a szigorúan vegán receptekből, amelyek helyet kaptak ebben a spirálfűzésű szakácskönyvben. A kínálat a hagyományos menüsort követi: elsőként a Saláták közül válogathatunk, ezeket követik a Szendvicskrémek, pástétomok, a Levesek, a Főételek, a Főzelékek, feltétek, a Tésztafélék, valamint az Édességek, sütemények. Az "újragondolt" ételek között olyanokat találunk, mint a frankfurti leves, hortobágyi palacsinta, töltött káposzta, brassói, bolognai tészta, pizza, császármorzsa vagy piskóta. A kiadvány közepén színes képmellékletet találunk.


teslaKocsis G. István: Nikola Tesla és az univerzum titkai

A szerb származású villamosmérnök, fizikus, feltaláló Nikola Tesla a lehető legjobb korban és helyen született: a 19. század második és a 20. század első fele ugyanis az évezred talán legjelentősebb, korszakalkotó fejlődési szakaszát hozta a természettudományok területén nem utolsósorban neki köszönhetően. Tesla iskolapéldája volt a köztudatban élő feltalálótípusnak: egy hihetetlen szellemi kapacitással, extrém ötletekkel, kifogyhatatlan kreativitással, fékezhetetlen kísérletező kedvvel megáldott (magánemberként rendkívül különc) tudós, aki zseniális elméleti felismeréseit rendre képes volt a gyakorlatba is átültetni. Magáért beszél, hogy még életében közel százötven szabadalmat jegyeztetett be, köztük olyanokkal, mint a mono- és polifázisú váltóáram előállítása, szállítása és hasznosítása, a reaktív motorok működése, a háromfázisú generátor vagy a helyből induló repülő szerkezetek elve. A szerző az ő életrajzát prezentálja az érdeklődő olvasók számára, a személyes vonatkozású részeket éppoly részletesen ecsetelve, mint bámulatos feltalálói munkásságának epizódjait. Olvashatunk szerbiai gyerekkoráról, az ifjú mérnökként Budapesten töltött évekről, majd az igazán jelentős amerikai évtizedekről, külön kitérve egyebek mellett nagyfrekvenciás, röntgensugaras, gömbvillámos kísérleteire, az emberi energia növelésének kutatására, a gázturbina felfedezésére, valamint Tesla - kevéssé közismert, számos megdöbbentő és szokatlan feltételezést tartalmazó - kozmológiai és filozófiai elméleteire.


csikszCsíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály dolgozta ki, és használta a szakirodalomban először a flow, az áramlás fogalmát. Ezt az állapotot, azaz a boldogság, az önfeledt kiteljesedettség, a kreatív alkotás állapotát mindenki megtapasztalhatja, ha "eggyé válik azzal amit csinál". Szakemberek bizonyítják, hogy kísérleti alanyaik a flow élményét szinte ugyanazokkal a szavakkal mondták el, függetlenül attól, hogy rózsákat ápoltak-e, vagy sportversenyek résztvevői voltak-e. Csíkszentmihályi Mihály már korábban is vizsgálta sportolók körében a flow-élmény jelenlétét, illetve azt, hogy a képességek és a kihívások hogyan befolyásolják ennek létrejöttét. Most megjelenő könyvében ezt kifejezetten a futás kapcsán teszi meg, amely azon - gyakorlatilag bárki által minden létező szinten űzhető - sportok egyike, amelynek gyakorlói rendszeresen számolnak be a flow megtapasztalásáról. A kötet első részében a flow mibenlétét magyarázza el részletekbe menően, ezúttal a futás példáján, kitérve annak kilenc legfontosabb összetevőjére, azokra a személyiségvonásokra, amelyek segítik a flow-állapot elérését, és a flow pozitív hozadékaira. A folytatásban a flow elérésének módszereiről olvashatunk (feltételei, megélése a mindennapos futás és verseny közben, korlátai, megtapasztalása más területeken).


kinaKína-tanulmány

Sok oka van annak, hogy az utóbbi évtizedekben az egészségmegőrzés kiemelt téma lett: az elsők között a civilizációs betegségek (az elhízás, a szívbetegség, a rák, a cukorbaj stb.) rohamos terjedése. Pedig a gyógymód prózaian egyszerű - aki megfelelően táplálkozik, meg fogja őrizni egészségét. Ezen összefüggést fejti ki részletesen az immár második, frissített és bővített magyar kiadásban megjelenő Kína-tanulmány, amelynek alapötlete, ahogy a címe is utal rá az ősi kínai orvoslás elveit használja fel. A szerzők rámutatnak, milyen kapcsolat van a helytelen evés és a különféle betegségek kialakulása között, illetve leleplezik a legjobban elterjedt táplálkozással kapcsolatos tévhiteket. Az eredeti mű alapvonalakban való bemutatása után (amelyben szó esik a fehérjék szerepéről, a rák gyógymódjáról is), egyenként olvashatunk a "bőség betegségeiről", tanulmányozhatjuk az iránymutatót a helyes táplálkozáshoz, és az is kiderül, hogy kiknek a mesterkedése miatt volt kénytelen sokáig a Kína-tanulmány a fiók mélyén lapulni.

november 8.

tyllDaniel Kehlmann: Tyll

Az európai történelem egyik legpusztítóbb konfliktusa volt a tizenhetedik század első felén átívelő, a teljes Német-római Birodalomra, valamennyi Habsburg koronabirtokra és lényegét tekintve Közép-Európa minden államára kiterjedő harmincéves háború (1618-1648), amelyben az abszolutista császári hatalomnak feszültek neki a német választófejedelmek, a Habsburgoknak pedig a Bourbonok. A háború óriási veszteségekkel járt, leginkább a német területeken, amelyeket anyagilag teljesen kizsigerelt, a lakosság közel háromnegyedét kipusztítva. Ez a - drámai túlzás nélkül - földi pokolhoz hasonlítható időszak adja a díszleteit Daniel Kehlmann magyarul most megjelenő regényének, amelynek színpadán főszereplőként a német kultúrtörténet ikonikus alakja, a mitikus népi hős bukkan fel: Tyll Eulenspiegel. Noha Tyll valószínűleg a tizennegyedik század elején élt, s szerzett magának hírnevet igazi korabeli cirkuszi sztárként, elsősorban éles nyelvével, gátlástalan, minden társadalmi réteg visszásságait kifigurázó tréfáival, a történetben, háromszáz évvel saját kora után a legnagyobb természetességgel lép színre. Tyll az ihletadó eredetihez hűen itt is paraszti sorból származik: az apja egy habókos, státuszához mérten túlontúl is művelt, szellemes molnárlegény Claus Eulenspiegel, aki boszorkányper áldozata lesz. A még gyermek Tyllt fogadott nővére veszi magához, hogy együtt csatlakozzanak egy vándorcirkuszhoz, amely a háború által feldúlt, letarolt területeken turnézik, vásári mutatványokkal szórakoztatva a megnyomorított, megkeseredett népet. Az író a társulat és Tyll elképesztő, sokszor a valóság és a fantázia határán ide-oda billenő történetek, s a vásári bohóc egyszerre bölcs, kegyetlen, empatikus és groteszk tükrében ábrázolja történelme egyik mélypontján vergődő Európát.

Bővebben: november 8.

augusztus 16.

retiRéti László: Polip

Jelen regény 2013-ban, A hasonmás címmel, az Ulpius-ház Könyvkiadó edíciójában már nyomdafestéket látott. A Panda című regényből és a szerző más történeteiből már megismert, meglehetősen szarkasztikus humorral bíró, Cameron Larkin nyomozó, változatlanul a bűnözők kézre kerítésére tette fel életét, és miután visszatér San Diegóba, úgy tervezi, hogy ismét a „nehéz fiúk” nyomába liheg. Ám a sors, és főnöke másként alakítják életét, melynek következtében Larkin a világvégén találja magát egy csendes, porlepte kisvárosban, ahol semmiféle izgalmas bűneset nem borzolja föl a kedélyeket. A gyilkossági nyomozó, aki fura nyakkendőivel, többek között egy Laokón-csoportot ábrázoló díszpéldánnyal ejti ámulatba környezetét, gyorsan dönt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon ingerszegény környezetéből. A tetováló szalon, hét ujjal rendelkező, Polip nevű alkalmazottját, aki régi jó „spanja”, arra kéri, szolgáljon neki valamiféle, bűntényre vonatkozó, izgalmas „fülessel”, hogy annak érdemi megfejtése után, bezsebelve felettesei elismerését, visszakerülhessen a nagyvárosba, a gyilkossági nyomozó csoporthoz. Polip nem késlekedik, és egy rendkívül bizalmas információt oszt meg Larkinnal, mely szerint: „Ölik a szimfonikusokat”. Nos, ennek a hírnek a birtokában indul el küldetését teljesíteni Larkin és a hétfőtől csütörtökig tartó néhány nap során igencsak izgalmas helyzetekbe keveredik, miközben egy rendőrnőt is el kell viselnie hivatalos társaként.

Bővebben: augusztus 16.

április 19.

hanksTom Hanks: Különleges karakterek

Első kötete jelenik meg az Oscar-díjas amerikai színész-producernek, Tom Hanksnek (bár már több rövidebb írása is napvilágot látott a New York Times, a Vanity Fair és a New Yorker hasábjain). Közismert, hogy a színész rajong a régi, mechanikus írógépekért: ez az a tárgy, amely összefűzi a kötetben szereplő tizenhét elbeszélést. Mindegyik történetben valamilyen módon megjelenik egy: némelyikben fontos szerep jut az írógépnek, más írásokban egyetlen utalás erejéig kerül elő a ma már divatjamúlt régiségnek ható masina. A helyszín - egy kivétellel - mindig az Egyesült Államok, a nagy olvasztótégely valamely települése, ahol mindenki "különleges karakter"-nek számít. A Három kimerítő hét című, zseniális kötetnyitó írásban például egy kvízjáték kapcsán jön fel a téma. A főhős, aki Annával való rövid, ám viharos kapcsolatát meséli el, rendszeresen játszik a mobilján egy igaz-hamis kvízjátékot, ahol épp arra kell válaszolni, hogy vajon Woodrow Wilson elnök használt-e írógépet a Fehér Házban. Az 1953, szenteste főszereplője, a második világháborús veterán Virgil Beuell a karácsonyra készül a szeretteivel, és két gyermekének egy régi írógépen kell írnia levelet a Mikulásnak. Egy másik történet az 1939-es New York-i világkiállítás idejébe repíti vissza az olvasót, de ott lehetünk egy kelet-európai bevándorló Újvilágba érkezésénél 1950 táján, megismerhetjük egy kisfiú különleges születésnapi ajándékát a hetvenes évekből, szörfölhetünk egy hullámlovas-paradicsomban a kilencvenes években, és egy elbeszélés - egyetlen kivételként - a jövőbe, egyenesen a Hold felszínére kalauzol minket. S természetesen minden esetben felbukkan a lapokon egy vagy több írógép is. Olvasmányos, szórakoztató, elgondolkodtató elbeszélések, melyekben önkéntelenül is többször a főszereplő helyére képzeljük az elbeszélőt, korunk egyik legszerethetőbb amerikai színészét.

Bővebben: április 19.

március 9.

okoanyuNagy Réka: Ökoanyu – Csináld magad – Több mint 100 környezettudatos recept

Ismét receptgyűjteménnyel jelentkezik Ökoanyu, vagyis Nagy Réka, aki hasonlóan korábbi műveihez, most is környezettudatosságra, takarékosságra, egészséges életmódra törekvő háziasszonyoknak szolgált sok-sok jó tanáccsal és recepttel - méghozzá nem csak ételreceptekkel. Az első részben általánosságban ír arról, hogy miként hozzunk létre és működtessünk "zöld konyhát"; itt ír a szükséges felszerelésekről, alapanyagokról, s azokról a praktikus trükkökről, amelyek segítenek környezettudatosabban, pénzkímélőbben üzemeltetni kis birodalmunkat. Ezt követik a változatos ízvilágú, érezhetően kipróbált, egyszerű, hétköznapokon és ünnepeken is kitűnően bevethető receptek: a különféle "zöld" ételízesítők, fűszerek, kenyérre kenhető krémek, a desszertek, az italok, majd egyébfajta dolgok - gyógyszerek és kozmetikai szerek, mosószerek - leírásai. Az utolsó részben négy házi készítésű gyerekjáték (madáretető, buborékfújó, festék és gyurma - készítésével ismerkedhetünk meg. 

Bővebben: március 9.

január 25.

romsRomsics Ignác: Magyarország története

Bár elsősorban a 20. századi magyar történelem, azon belül is a Horthy-korszak szakértőjeként ismert Romsics Ignác, mostanában egyre többet foglalkozik más korszakokkal is. Ő szerkesztette például 2009-10 között a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, 24 kötetes és páratlanul gazdagon illusztrált Magyarország történetét, a ma már alapműnek számító, Clio bűvöletében című könyvében a magyar történetírás történetét tekintette át, A múlt arcai kilenc esettanulmányában pedig a történelem, emlékezet és politika összegfüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait vizsgálta a magyarok eredetétől Horthy Miklós megítélésének változásáig. Most megjelenő, közel 550 oldalas monográfiájában Magyarország kezdetektől napjainkig tartó történetét igyekszik összefoglalni. A kötet rendezőelve magától értetődően az időrend, gerince pedig az állam, illetve az állami politika története lett, a szerző azonban minden korszak esetében törekedett arra, hogy a politikatörténet mellett a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok alakulásáról, valamint az életmód változásairól is plasztikus képet adjon. Mindezt öt nagy részben (A magyar nép kialakulása és megtelepedése a Kárpát-medencében; A középkori Magyar Királyság; A három részre szakadt magyar állam; A magyar korona országai a Habsburg monarchiában; A trianoni Magyarország) vázolja fel, azokat kisebb korszakokra is osztva, a történteket egészen 2016-ig tárgyalva. Az oldalak szélén címszavak is segítik a keresést, s a kötetben több színes kép- és térképmelléklet is helyet kapott.

Bővebben: január 25.

december 13.

follettKen Follett: A tűzoszlop

Minden idők történelmi regényei között a legnépszerűbben közé tartozott Ken Follett regénye, A katedrális, amelyet sok évre rá követett Az idők végezetéig című folytatása, most pedig, A tűzoszloppal a mű már trilógiává bővül. Noha az egyes kötetek között több mint száz esztendők telnek el, a vezérszál világos: a történetfolyamban A katedrálisban megismert karakterek - elsősorban Aliena és John - leszármazottainak krónikája bontakozik ki. Ebből a kingsbridge-i családból származik a mostani regény központi alakja, Ned Willard is, aki bár nem arisztokrata (felmenői sikeres kereskedők voltak), tehetségének köszönhetően a legfelsőbb körökbe jutott, és Tudor Erzsébet teljes bizalmát élvezi: Ned nem más, mint Erzsébet kémfőnöke. A szerepe így rendkívül fontos, hisz politikai ellenfelei - a trónkövetelő Stuart Mária és katolikus szövetségesei - számos alkalommal próbálják a Tudor uralkodónőt eltenni láb alól - Ned szemfülességének köszönhetően rendre sikertelenül. A férfi sokáig nem is sejti, hogy legádázabb ellensége a falakon belül van: imádott felesége - a nem mellesleg katolikus családból származó Margery - fivére, vagyis Ned sógora az egyik fő szervezője annak a hálózatnak, amely egyenesen Franciaországból szállítja az elsőrangú, katolikusok által finanszírozott bérgyilkosokat...

 

Bővebben: december 13.

október 12.

brodBródy János: 52 év dalszövegei

Különös verseskötetet vehetnek kézbe a könyv olvasói. A vaskos kötet borítójáról a hetvenedik életévét tavaly ünneplő Bródy János tekint nézőjére mint szerző – igazából dalszerző, mint az Illés és Fonográf zenekarok szövegírója, ezenfelül gitáros-énekes zeneszerzője, sok Koncz Zsuzsa-szám alkotója. Ki ne emlékezne ezekre az egész generációk számára halhatatlan sorokra: „Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa,/ azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra./ Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsájtunk,/ azt hiszed, hogy megtagadjuk minden álmunk” (Miért hagytuk, hogy így legyen). Rövid és hosszú sorok, rímek, strófák, ritmusok: minden vers új oldalon, mint megannyi önálló mű, évszámok és albumok szerint ciklusokba rendezve 1966-tól (Néha furcsa hangulatban) 2016-ig (Magyarok közt európai). Több mint fél évszázad termése ez a rockzene rázós pályáján. Költészet a javából, amelynek opusait ezrek, milliók fújták kívülről, és ma sem törlődnek a kollektív emlékezetből. A Kádár-korszak furcsa levegőjét tették elviselhetővé az olyan slágerek, mint az Amikor én még kissrác voltam, a Sárga rózsa, a Ha én rózsa volnék, a Földvár felé félúton, a Személyi igazolvány, a Nyuggerdal, a Lesz még egyszer vagy az István, a király dalai.

Bővebben: október 12.

szeptember 7.

cunningMichael Cunningham: Mire leszáll az éj

A Pulitzer-díjas amerikai szerző regénye korábbi műveihez hasonlóan, páratlan érzékenységgel ábrázolja modern korunk, felgyorsult életünk fonákját, a mélyben lappangó élethazugságokat. A történet főhőse egy New Yorkban élő negyvenes házaspár, akik látszólag mindent elértek az életben, s szakmai karrierjük csúcsán vannak. Peter Harris sikeres műkereskedő, felesége, Rebecca pedig egy képzőművészeti magazin szerkesztője. Egy hatalmas, fényűző loftban élnek Manhattanben, lányuk Bostonban tanul az egyetemen, ők meg munkájukból kifolyólag rendszeresen járnak kiállításokra és partikra. Egy napon aztán megérkezik Rebecca öccse, Ethan, aki egy időre náluk száll meg. A srác egykor drogfüggő volt, de már egy éve tiszta, ám nem nagyon találja a helyét az életben. Nemrég tért vissza Japánból, és most arra készül, hogy a művészeti életben próbálja ki magát. Peter szkeptikus a sikert illetően, ám Ethan szabadságvágya rá is ellenállhatatlan hatást gyakorol. Addig gondosan felépített élete kezd darabokra hullani. Kételkedni kezd az általa képviselt művészekben és a művészetben általában, karrierjében, sőt a házasságában is...

Bővebben: szeptember 7.

július 7.

torocsikTörőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Korunk színészlegendája Törőcsik Mari, aki a közönséget most is ugyanúgy képes elvarázsolni, mint hatvan évvel ezelőtt. Így vélhetően sokakat érdekelni fog a Bérczes Lászlóval közös "beszélgetőkönyve". Meglepő felütéssel kezdődik az - egyébként végig élőbeszédszerű - interjúkötet: első találkozásukkor ugyanis annak kapcsán kezdtek beszélgetni, hogy miként tervezi saját temetését Törőcsik Mari, s hogyan fognak majd volt férje, Maár Gyula és az ő hamvai találkozni a Fekete-tengerben. Ezt követően természetesen rengeteg minden másról szó esik a vaskos kötetben. Törőcsik Mari őszintén és bőbeszédűen mesél a nagyszülőkről és a szülőkről, testvéreiről, a Pélyen töltött gyermekkorról, alap- és középfokú tanulmányairól, a főiskolai felvételiről és színi tanulmányairól, első szerepeiről. Megismerhetjük hat évtizedes pályájának legfontosabb színpadi és filmes alakításait, olvashatunk a cannes-i életműdíjról, pályatársakról, barátokról és persze szerelmekről. Mindezt számtalan fekete-fehér fotó kíséretében.

Bővebben: július 7.

június 2.

szelesiSzélesi Sándor: Kincsem

A mozikban jelenleg is nagy sikerrel vetített film, a „csodaparipa”, Kincsem életét elmesélő történet egy, a filmtől eltérő olvasatát vetette papírra a szerző, ígérve, hogy az ő regénye, az igazi Kincsem történet. Tápiószentmártonban, 1870-es évek elején kezdődik a regény, a Blaskovich kúria birtokán, ahol a tulajdonos Blaskovich Ernő istállójában, a Weternymph nevű kanca megelli a későbbiekben Kincsemre keresztelt, különleges képességű lovat. A fiatal kanca azonban születése után még semmiféle erre utaló jelet nem mutat, mi több, inkább fejletlen állatnak tetszik gazdája előtt. Ám Ernő, aki szinte imádattal gondozza lovait, egy idő után meglátja kancájában a tehetséget, és ettől kezdve minden erejével arra törekszik, hogy kihozza Kincsemből a legtöbbet, amelyről – a későbbi világsikerek bebizonyították – kezdetben még nem is álmodhatott. A férfi egy budapesti, Nemzeti Színházban tett látogatása során megismerkedik a kedves, és ibolyaszínű szemeivel őt szinte megbabonázó, színésznőnek készülő Szabó Karolinával, akit a kor legendás művésznője, Blaha Lujza vesz védőszárnyai alá. A férfi azonban alacsony, zömök termetű, míg a sudár, nálánál húsz esztendővel fiatalabb lány egy fejjel magasodik fölé. Ez azonban csak a környezetüket zavarja, időnként gúnyolódás céltáblájává válnak, ám végül szerelmi házasságuk bizonyítéka annak, hogy mindkettőjük érzelmei őszinték és biztosak voltak. Addig azonban még számos akadályt kell elhárítaniuk, mert akik Kincsem folyamatos győzelmeit akarják „megtorpedózni”, úgy érzik, ha érzelmeiben támadják Blaskovitsot, ez előbb vagy utóbb, de térdre kényszeríti majd a férfit, és az ő lelki összeomlása után talán Kincsem mellől is elpártol a szerencse.…

Bővebben: június 2.

április 19.

budBud Spencer: Különben dühbe jövök

Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta. Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Girottival, azaz Terence Hillel,a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

 

Bővebben: április 19.

március 3.

dukajJacek Dukaj: Más dalok

A világtörténelem közismert díszleteiből, történeteiből, illetve az írói fantázia alkotta elemekből varázsolta elő új, szépirodalmi igénnyel megalkotott regényének alternatív korát, valóságát a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Jacek Dukaj. A történetből egy ismeretlen-ismerős Föld és civilizáció bontakozik ki: több brutális, gigantikus háborút követően a hatalom és a kultúra egyik középpontja a ragyogó Alexandriában van - a másik pedig a Holdon, amelyet addigra meghódított és benépesített az emberiség. A történet főszereplője Hieronim Berbelek, korábbi katonai parancsnok, akinek miután megalázó vereséget szenvedett Moszka kratisztoszától, a Feketemágustól, nemcsak derékbe tört addig meredeken felfelé ívelő katonai karrierje, de elvesztette a Formáját is, ami itt a személyiség egyfajta esszenciáját, sajátos erejét takarja. Berbelek azóta kereskedőként tevékenykedik, de nem felejtette el azt, aki porba taszította. Így amikor Afrikában terjedni kezd egy baljós természeti jelenség, az ún. Görbület, s a tömegek a Feketemágust teszik felelőssé, Berbelek érzi, hogy eljött a bosszú pillanata, mást sem kell tennie, mint az ellenséges tömegek élére állnia. Hamarosan azonban kiderül, hogy Berbelek dolga most sem lesz egyszerű, ellenfele ugyanis nem földi, s tán nem is halandó...

Bővebben: március 3.

február 2.

esterhEsterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

A legújabb Esterházy-kötet a szerző előre haladott állapotú, hasnyálmirigy rákbetegségének naplója. Az idén 66 esztendős író 2015-ben, a Szent László kórház falai között szembesült a testében pusztító kórral. Ekkor, 2015. május 24-én határozta el, hogy naplót ír betegségéről, melynek első bejegyzései ekként tudósítják az olvasót: "Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el... Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez mínusz 10 karácsony óta. Rák nélkül szupi volna". Az olvasó pedig a sokkoló hír tudomásulvétele után, amennyiben saját vagy környezetében átélt, elszenvedett rákbetegségnek már tanúja volt, a hirtelen támadt belső csöndjében elkezdi "fölfejteni", értelmezni Esterházy lelkiállapotát, "kihámozni" a gyakorta ironikus sorok között megbújó igazságot. A szerző végtelen természetességgel ír betegségéről, mintegy hitet és biztatást adva nemcsak önmagának, de olvasóinak is, akik az író megkérdőjelezhetetlen "híveiként" követik őt a naplófeljegyzések nyomán, a remélendő gyógyulás felé vezető úton. Mert remélni lehet és kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus kór útját állja az írói "igyekezetnek", hogy egy efféle betegség az írás ellen fordítsa a szerzőt. Ám Esterházy nem adja könnyen magát, mi több ebből a földi halandó számára döbbenetet keltő, végletes helyzetből is "poézist fabrikál", megénekli, eldadogja, elimádkozza, elvágyakozza a gyógyulást, miközben realista, szikár sorokban számol be egyre romló fizikai állapotáról. Az olvasó pedig vele együtt remél és fohászkodik, hogy a gyógyulás kegyelme mielőbb "érintse" meg a szerzőt. Esterházy 2016. július 14-én hunyt el.

Bővebben: február 2.

január 4.

gyarmatiGyarmaty Andrea: Gyere velem gyógyítani!

Sok éves gyermekorvosi tapasztalat összegződik ebben a kiváló ismeretterjesztő-tanácsadó kötetben, amelyet a szerző kifejezetten kisgyermekes családok, szülők számára állított össze. A mű első fejezetében esik szó az anatómiai alapokról, az agy és az idegrendszer működéséről, az orvosi vizsgálat menetéről, valamint arról, hogy miként válasszuk ki a bizalmunkra valóban méltó gyermekorvost. A folytatásban csupa olyanról olvashatunk, amely kezdő anyukák, apukák kicsikkel kapcsolatos ismeretanyagát bővíti: sok egyéb mellett ír a szerző a családtervezésről, a kisbaba születéséről, az újszülöttkor sajátosságairól, a tipikusan erre a korra jellemző problémákról (alvás, hasfájás), a szobatisztaságról, a gyerekkori félelmekről, az iskolaérettségről, a kamaszkori változásokról stb. A kötet második felében a gyerekkorban előforduló betegségeket mutatja be a szerző ábécérendben (az affektív apnoe-től a tetvességig), majd válaszol néhány gyakorta elhangzó kérdésre (pl. olyan témákkal kapcsolatban, mint a gyógyszerszedés, a védőoltások, a mosdás stb.), és megoszt néhány "nagyitól hallott" házi praktikát is. A széles körben ajánlható, rengeteg - sokszor közvetlen stílusban elmondott - megszívlelendő jó tanácsot tartalmazó kiadványt függelék zárja, s benne orvosi szótár, a gyerekek testi, mozgás- és mentális fejlődését bemutató táblázat, a fertőző betegségek és az esetleges sürgősségi esetek tüneteinek a felsorolása, illetve mutató zárja.

Bővebben: január 4.

november 16.

odzeOdze György: Laura diplomáciai kalandjai

Pentik Laura fiatal, szép és független nő, aki ráun az ügyvédi pályára, és diplomata szeretne lenni. Rövidesen egy mediterrán városban kezdheti meg konzuli munkáját a magyar nagykövetségen. A külföldi élet azonban kegyetlen csapdákat is rejt, amelyek rádöbbentik, hogy egyedülálló nőként mennyire kiszolgáltatott, és ha nem óvatos, könnyen belekeveredhet a nagykövetség intrikákkal teli életébe. Laura azonban jól hasznosítja tapasztalatait: sikeres munkája elismeréseként önálló konzulátus vezetését bízzák rá egy kínai nagyvárosban. Itt újabb kihívások várnak rá, most aztán csakugyan egyensúlyoznia kell a kulturális szakadékok szélén. Kína még egy meglepetést tartogat számára: megjelenik életében a szerelem. A diplomata kötelességeit és a szívügyeket sokszor nehéz összeegyeztetni. A helyes megoldásokig Laurának hosszú és kalandos utat kell bejárnia.

Bővebben: november 16.