Új könyveinkből ajánljuk

július 7.

torocsikTörőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Korunk színészlegendája Törőcsik Mari, aki a közönséget most is ugyanúgy képes elvarázsolni, mint hatvan évvel ezelőtt. Így vélhetően sokakat érdekelni fog a Bérczes Lászlóval közös "beszélgetőkönyve". Meglepő felütéssel kezdődik az - egyébként végig élőbeszédszerű - interjúkötet: első találkozásukkor ugyanis annak kapcsán kezdtek beszélgetni, hogy miként tervezi saját temetését Törőcsik Mari, s hogyan fognak majd volt férje, Maár Gyula és az ő hamvai találkozni a Fekete-tengerben. Ezt követően természetesen rengeteg minden másról szó esik a vaskos kötetben. Törőcsik Mari őszintén és bőbeszédűen mesél a nagyszülőkről és a szülőkről, testvéreiről, a Pélyen töltött gyermekkorról, alap- és középfokú tanulmányairól, a főiskolai felvételiről és színi tanulmányairól, első szerepeiről. Megismerhetjük hat évtizedes pályájának legfontosabb színpadi és filmes alakításait, olvashatunk a cannes-i életműdíjról, pályatársakról, barátokról és persze szerelmekről. Mindezt számtalan fekete-fehér fotó kíséretében.


tyerehovAlexander Tyerehov: A Kőhíd

A második világháború alatt és azt követően játszódik Alexander Tyerehov eredetileg 2009-ben megjelent, s most magyarul is olvasható vaskos krimije. A történet 1943 júniusában veszi kezdetét: a moszkvai Nagy Kőhídon két tinédzser holttestét találják meg. Egyikük Vologya Sahurin, Sztálin repülésügyi népbiztosának fia, a másik pedig a szépséges Nyina Umanszkaja, a Szovjetunió egykori amerikai nagykövetének lánya. Minden jel arra utal, hogy a fiú agyonlőtte szerelmét, majd végzett önmagával is. De vajon tényleg így történt az egész? Szerelmes kamaszok drámája zajlott a hídon, vagy van más is a háttérben? S kik a "farkaskölykök", és vajon mi közük van a nácikhoz? Egy hét éven át tartó, valós nyomozást dolgoz fel az NKVD dokumentumaira is támaszkodó izgalmas regény, melynek hátterében felsorakoznak a sztálinista korszak főbb szereplői és intézményei.


festokFestők, múzsák, szerelmek

Kieselbach Tamás művészettörténész, galériatulajdonos sokat tesz a (modern) magyar festészet népszerűsítéséért. Aukciósházának kiállítótermeiben 2016 novemberében nyílt tárlat Festők, múzsák, szerelmek címmel, mintegy nyolcvan (hét múzeum és több tucat magángyűjtemény kölcsönözte) remekművön keresztül bemutatva a 20. század nagy magyar festőinek művészetét és magánéletét. Összesen tizennyolc művész, többek között Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Berény Róbert, Derkovits Gyula és Rippl-Rónai József alkotásai tűnnek fel a kiállítással azonos címmel kiadott, Molnos Péter művészettörténész által szerkesztett katalógus lapjain. A szerkesztőn kívül Barki Gergely és Rockenbauer Zoltán szokatlan személyességgel idézik meg legnagyobb festőink szerelmi viszonyait, azt a kapcsolatot, amely művészek és múzsáik között kialakult. Az érzéki modellek, alkalmi szeretők és hűséges művészhitvesek joggal vonultak be a művészettörténet lapjaira, hiszen inspirálták, előre lendítették, sőt akár egy életen át támogatták egy-egy művész pályáját. Történelmi és magánéleti drámák, izzó szenvedélyek és csendes, szerelmes hétköznapok titkai tárulnak fel a fekete-fehér fotókkal és színes művészeti reprodukciókkal illusztrált lapokon. 


pronIrvine Welsh: Pornó - Trainspotting 2.

Tíz évvel a kultuszsikert arató Trainspotting eseményei után játszódik a jelen regény, amely az említett mű folytatása. Az előzményben megismert karakterek sorra visszatérnek, de a történet központi alakja - nyugodtan kijelenthetjük: antihőse - ezúttal nem Renton, hanem Simon Williamson, vagyis a Beteg Srác. Simon az elmúlt évtized alatt a csődön kívül semmit nem produkált, londoni karrierje (úgy munka, mint magánélet tekintetében) szánalmas bukás volt; most éppen azt a kiskocsmát vezeti a leith-i kikötőben, amit Paula nénikéjétől vett át. A punnyadt állandóságban telő hétköznapokat a régi cimbora, Renton feltűnése töri meg: ő és a Beteg Srác kieszelik, hogy most egy igazán ízletes falatot fognak kivágni a mihaszna létforma tortájából - pornóbizniszbe fognak, méghozzá a műfaj "Mekkájában", Amszterdamban. A sors mintha még támogatná is a tervet: a Beteg Fiú mellé felcsatlakozik egy igazi Beteg Lány, Nikki, aki bár egyetemre jár, a személyiségét elsősorban csillapíthatatlan nimfomániája határozza meg, így a pornósztárság mondhatni álomhivatás a számára. Kokain, prostik, pénz - úgy tűnik, ezúttal minden bejön Simonnak és Rentonnak, ám ekkor felbukkan a múltból két másik egykori haver: a drogtól időközben totális ronccsá silányult Spud, és Begbie, aki ugyanaz a be- és kiszámíthatatlan szociopata, aki korábban volt...


blacksadJuan Díaz Canales - Juanjo Guardino: Blacksad - Árnyak között (képregény)

A Blacksad a világ egyik legismertebb, noir stílusú, kultikus képregénye: Blacksad, a macskafejű nyomozó egykori szerelme gyilkosát kutatja egy nagyváros dzsungelében, az 1950-es évek Amerikáját idéző környezetben. A világszerte hatalmas sikert arató, jelenleg ötödik köteténél járó sorozat igazi erejét képi világa adja. A realista megjelenésű, antropomorf állatokkal benépesített mű rajzolója korábban a Disney-nél dolgozott animátorként.

 

fableVavyan Fable: Kriplikommandó

Két globális hatalmi hálóval bíró maffia megegyezésének lehetünk tanúi a történet nyitányában. Az alkuba azonban hét feláldozható ember is beletartozik, amelyet végül az egyik "don" egy adatbázisból véletlenszerűen választat ki a számítógéppel. Ők lesznek a regény hányattatott sorsú, elképesztő kalandokban részesülő főhősei. Valamennyien zsoldosok, de a hasonlóság közöttük ebben ki is merül, úgy személyiség, mint múlt tekintetében: akad közöttük költőarcú bérgyilkos, akrobatikus tehetségű testőrnő, űzött lelkű bérenc, de flegmatikus és pszichopata is. Ez alkalommal azonban össze kell hangolniuk a lépéseiket - már amennyiben túl szeretnék élni az előttük álló heteket... A klasszikus mű harmadik kiadása.


menasseEva Menasse: Vienna

Az osztrák írónő első regénye humoros és néhol szívszorító anekdoták füzéréből rajzolja meg családja, egy bécsi, zsidó származású família történetét. A három generáció életét átfogó, gazdagon áradó történetek úgy sorjáznak egymás után, mintha csak egy családi ebéd emlékező, egymás szavába vágó részvevőit hallgatnánk. A nagybácsik, nagynénik és unokatestvérek egész hadát felsorakoztató, számos karakteres és emlékezetes figurával megajándékozó kaleidoszkópból három férfi alakja tűnik ki markánsan: az elbeszélő apja, nagybátyja és bátyja. Az apa és a nagybácsi gyerekként a náci megszállás elől Angliában lettek menekítve, ahonnan visszatérve az egyiküknek még az anyanyelvét is újra kell tanulnia, majd futballkarriert fut be; másikuk pedig a bit hadsereg tagjaként Burmában harcol a második világháborúban. A báty történész lesz, aki miközben a család emlékezetével hadakozik, az osztrák társadalmat is keserű szembenézésre készteti. A 2005-ben megjelent, Ausztriában és Németországban is nagy sikert aratott regény a második világháború után felnövekvő osztrák generációk problémáival szembesít, akik kénytelenek a felejtés és emlékezés labirintusában keresni saját identitásukat.


szoke.szSzőke Szakáll: Vonósnégyes Casablancában

A világhírű magyar-német-amerikai színész, Gerő Jenő (eredeti nevén Gärtner Sándor), akit a nagyközönség Szőke Szakáll néven is ismerhetett, 1954-ben Londonban jelentette meg önéletírását. A művet a magyar közönség sokáig nem ismerhette - egészen mostanáig. Rendkívül tanulságos és egyben szórakoztató írásról van szó. Megismerhetjük a szegény, nélkülözéssel teli gyerekkort: szülei korai halálát, a mindennapokat a kőbányai temető közelében bérelt lakásban, a zseniális Emma nénit, édesanyja nővérét, aki felnevelte őt és testvéreit, és rövidtávú üzleti próbálkozásaival valahogy mindig el tudta tartani a hét gyereket. Olvashatunk a kacagtató iskolai történetekről és persze arról, hogy lépett életében először színpadra, és adta elő az iskolai évzárón A kis gömböc című humoros verset, hatalmas sikert aratva. Olvashatunk tanulmányairól, arról, hogy egy évvel a középiskola befejezése előtt hogyan fogadta el egy közismert komikus az egyik szerzeményét, hogyan szerzett újságírói állást és veszítette el azt egyetlen nap alatt, hogyan kezdett kupléjeleneteket írni, miközben bankalkalmazottként dolgozott, és hogyan rúgták ki amiatt, hogy főnökét, Fekete urat beleírta legsikeresebb darabjába, A vonósnégyesbe. Szót ejt katonáskodásáról, az első világháborús frontélményekről, arról, hogy szerzett autogramot I. Ferenc Józseftől, valamint a háború után életútja meghatározó állomásaként a budapesti Royal Orfeumban eltöltött évekről. Szót ejt első filmjeiről, arról, hogyan került Németországba, milyen filmekben játszott, szerette meg a német közönség, és hogyan vezette a Boulevard Theatert. Rendkívül tanulságos egyetlen személyes találkozásának leírása Adolf Hitlerrel, A revizor című film bemutatója után, aki szemére vetette, nem szégyelli-e ezt a bárgyú filmet, majd a nácik erősödésének bemutatása, amelynek köszönhetően Hitler hatalomra kerülésekor szinte elmenekült Németországból. Olvashatunk az újabb bécsi és budapesti tartózkodásról, a zürichi időszakról, és arról, hogyan sikerült szeretett felesége, Kardos Anna Joe Paszternakkal való családi kapcsolata révén munkát találnia Hollywoodban. Az utolsó, terjedelmét tekintve legvékonyabb rész az amerikai éveket mutatja be: hollywoodi pályájának egyik első filmje, a Tavaszi parádé kulisszatitkait, amely megmutatta, hogyan skatulyázódhat be valaki az álomgyárban egy bizonyos karaktertípusba (innentől kezdve szinte csak a tokáját rázhatta), ír a nagyra tartott kollégákról, Deanna Durbintől Humphrey Bogarton keresztül Doris Day-ig, a fergeteges partikról, és arról a Hollywoodról, amit ugyan mindenki szidni szokott, ám ő mégis szeretett.


jaszukataCucui Jaszukata: Az idő felett járó lány

2007-ben az egyik legsikeresebb egész estés anime (rajzfilm) volt Az idő felett járó lány, amely Cucui Jaszutaka most magyarul is megjelenő kisregénye alapján készült. A történet főhőse egy tizenhét éves diáklány, Kazuko, aki egy rosszul sikerült iskolai nap utáni délutánon jön rá, hogy képes visszafelé haladni az időben: addig nem sejtett képessége egy halálos kimenetelű vasúti balesettől óvja meg. Kazuko az első döbbenet után nyomozni kezd azzal kapcsolatban, hogy miként tehetett szert erre a képességre. A nyomok (amelyekre szintén egy időugrással akad rá) egy fizikaszertárbeli epizódhoz vezetnek, ahol egy rejtélyes árny apró tárgyat hagyott, amely aztán Kazukóhoz került... A kötetben olvasható még egy történet. A rémálmok fogságában főszereplője, Maszako, egy súlyosan paranoid lány, akit rengeteg fóbia gyötör és akadályoz a normális életvitelben. A bajokért az őt éjjelente gyötrő rossz álmokat teszi felelőssé. De vajon honnan erednek ezek? Ennek kísérel meg Maszako utánajárni egy barátja segítségével, hogy szembesülve azokkal, végre legyőzhesse az őt megkeserítő, gonosz erőket.

június 2.

szelesiSzélesi Sándor: Kincsem

A mozikban jelenleg is nagy sikerrel vetített film, a „csodaparipa”, Kincsem életét elmesélő történet egy, a filmtől eltérő olvasatát vetette papírra a szerző, ígérve, hogy az ő regénye, az igazi Kincsem történet. Tápiószentmártonban, 1870-es évek elején kezdődik a regény, a Blaskovich kúria birtokán, ahol a tulajdonos Blaskovich Ernő istállójában, a Weternymph nevű kanca megelli a későbbiekben Kincsemre keresztelt, különleges képességű lovat. A fiatal kanca azonban születése után még semmiféle erre utaló jelet nem mutat, mi több, inkább fejletlen állatnak tetszik gazdája előtt. Ám Ernő, aki szinte imádattal gondozza lovait, egy idő után meglátja kancájában a tehetséget, és ettől kezdve minden erejével arra törekszik, hogy kihozza Kincsemből a legtöbbet, amelyről – a későbbi világsikerek bebizonyították – kezdetben még nem is álmodhatott. A férfi egy budapesti, Nemzeti Színházban tett látogatása során megismerkedik a kedves, és ibolyaszínű szemeivel őt szinte megbabonázó, színésznőnek készülő Szabó Karolinával, akit a kor legendás művésznője, Blaha Lujza vesz védőszárnyai alá. A férfi azonban alacsony, zömök termetű, míg a sudár, nálánál húsz esztendővel fiatalabb lány egy fejjel magasodik fölé. Ez azonban csak a környezetüket zavarja, időnként gúnyolódás céltáblájává válnak, ám végül szerelmi házasságuk bizonyítéka annak, hogy mindkettőjük érzelmei őszinték és biztosak voltak. Addig azonban még számos akadályt kell elhárítaniuk, mert akik Kincsem folyamatos győzelmeit akarják „megtorpedózni”, úgy érzik, ha érzelmeiben támadják Blaskovitsot, ez előbb vagy utóbb, de térdre kényszeríti majd a férfit, és az ő lelki összeomlása után talán Kincsem mellől is elpártol a szerencse.…

Bővebben: június 2.

április 19.

budBud Spencer: Különben dühbe jövök

Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta. Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Girottival, azaz Terence Hillel,a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

 

Bővebben: április 19.

március 3.

dukajJacek Dukaj: Más dalok

A világtörténelem közismert díszleteiből, történeteiből, illetve az írói fantázia alkotta elemekből varázsolta elő új, szépirodalmi igénnyel megalkotott regényének alternatív korát, valóságát a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Jacek Dukaj. A történetből egy ismeretlen-ismerős Föld és civilizáció bontakozik ki: több brutális, gigantikus háborút követően a hatalom és a kultúra egyik középpontja a ragyogó Alexandriában van - a másik pedig a Holdon, amelyet addigra meghódított és benépesített az emberiség. A történet főszereplője Hieronim Berbelek, korábbi katonai parancsnok, akinek miután megalázó vereséget szenvedett Moszka kratisztoszától, a Feketemágustól, nemcsak derékbe tört addig meredeken felfelé ívelő katonai karrierje, de elvesztette a Formáját is, ami itt a személyiség egyfajta esszenciáját, sajátos erejét takarja. Berbelek azóta kereskedőként tevékenykedik, de nem felejtette el azt, aki porba taszította. Így amikor Afrikában terjedni kezd egy baljós természeti jelenség, az ún. Görbület, s a tömegek a Feketemágust teszik felelőssé, Berbelek érzi, hogy eljött a bosszú pillanata, mást sem kell tennie, mint az ellenséges tömegek élére állnia. Hamarosan azonban kiderül, hogy Berbelek dolga most sem lesz egyszerű, ellenfele ugyanis nem földi, s tán nem is halandó...

Bővebben: március 3.

február 2.

esterhEsterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

A legújabb Esterházy-kötet a szerző előre haladott állapotú, hasnyálmirigy rákbetegségének naplója. Az idén 66 esztendős író 2015-ben, a Szent László kórház falai között szembesült a testében pusztító kórral. Ekkor, 2015. május 24-én határozta el, hogy naplót ír betegségéről, melynek első bejegyzései ekként tudósítják az olvasót: "Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el... Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez mínusz 10 karácsony óta. Rák nélkül szupi volna". Az olvasó pedig a sokkoló hír tudomásulvétele után, amennyiben saját vagy környezetében átélt, elszenvedett rákbetegségnek már tanúja volt, a hirtelen támadt belső csöndjében elkezdi "fölfejteni", értelmezni Esterházy lelkiállapotát, "kihámozni" a gyakorta ironikus sorok között megbújó igazságot. A szerző végtelen természetességgel ír betegségéről, mintegy hitet és biztatást adva nemcsak önmagának, de olvasóinak is, akik az író megkérdőjelezhetetlen "híveiként" követik őt a naplófeljegyzések nyomán, a remélendő gyógyulás felé vezető úton. Mert remélni lehet és kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus kór útját állja az írói "igyekezetnek", hogy egy efféle betegség az írás ellen fordítsa a szerzőt. Ám Esterházy nem adja könnyen magát, mi több ebből a földi halandó számára döbbenetet keltő, végletes helyzetből is "poézist fabrikál", megénekli, eldadogja, elimádkozza, elvágyakozza a gyógyulást, miközben realista, szikár sorokban számol be egyre romló fizikai állapotáról. Az olvasó pedig vele együtt remél és fohászkodik, hogy a gyógyulás kegyelme mielőbb "érintse" meg a szerzőt. Esterházy 2016. július 14-én hunyt el.

Bővebben: február 2.

január 4.

gyarmatiGyarmaty Andrea: Gyere velem gyógyítani!

Sok éves gyermekorvosi tapasztalat összegződik ebben a kiváló ismeretterjesztő-tanácsadó kötetben, amelyet a szerző kifejezetten kisgyermekes családok, szülők számára állított össze. A mű első fejezetében esik szó az anatómiai alapokról, az agy és az idegrendszer működéséről, az orvosi vizsgálat menetéről, valamint arról, hogy miként válasszuk ki a bizalmunkra valóban méltó gyermekorvost. A folytatásban csupa olyanról olvashatunk, amely kezdő anyukák, apukák kicsikkel kapcsolatos ismeretanyagát bővíti: sok egyéb mellett ír a szerző a családtervezésről, a kisbaba születéséről, az újszülöttkor sajátosságairól, a tipikusan erre a korra jellemző problémákról (alvás, hasfájás), a szobatisztaságról, a gyerekkori félelmekről, az iskolaérettségről, a kamaszkori változásokról stb. A kötet második felében a gyerekkorban előforduló betegségeket mutatja be a szerző ábécérendben (az affektív apnoe-től a tetvességig), majd válaszol néhány gyakorta elhangzó kérdésre (pl. olyan témákkal kapcsolatban, mint a gyógyszerszedés, a védőoltások, a mosdás stb.), és megoszt néhány "nagyitól hallott" házi praktikát is. A széles körben ajánlható, rengeteg - sokszor közvetlen stílusban elmondott - megszívlelendő jó tanácsot tartalmazó kiadványt függelék zárja, s benne orvosi szótár, a gyerekek testi, mozgás- és mentális fejlődését bemutató táblázat, a fertőző betegségek és az esetleges sürgősségi esetek tüneteinek a felsorolása, illetve mutató zárja.

Bővebben: január 4.

november 16.

odzeOdze György: Laura diplomáciai kalandjai

Pentik Laura fiatal, szép és független nő, aki ráun az ügyvédi pályára, és diplomata szeretne lenni. Rövidesen egy mediterrán városban kezdheti meg konzuli munkáját a magyar nagykövetségen. A külföldi élet azonban kegyetlen csapdákat is rejt, amelyek rádöbbentik, hogy egyedülálló nőként mennyire kiszolgáltatott, és ha nem óvatos, könnyen belekeveredhet a nagykövetség intrikákkal teli életébe. Laura azonban jól hasznosítja tapasztalatait: sikeres munkája elismeréseként önálló konzulátus vezetését bízzák rá egy kínai nagyvárosban. Itt újabb kihívások várnak rá, most aztán csakugyan egyensúlyoznia kell a kulturális szakadékok szélén. Kína még egy meglepetést tartogat számára: megjelenik életében a szerelem. A diplomata kötelességeit és a szívügyeket sokszor nehéz összeegyeztetni. A helyes megoldásokig Laurának hosszú és kalandos utat kell bejárnia.

Bővebben: november 16.

október 26.

galambosGalambos Lajos: Elfújom az igazságot

"Galambos Lajos vagyok - de volt 125 nap, amikor SD 25-14-es rabnak szólítottak.
Nézettségi rekordokat döntöttem a tévében, világsztárokkal léptem fel, miniszterelnököknek zenéltem - de volt 125 nap, amikor a szomszédos cellákban ülőknek játszottam egy olcsó szintetizátoron az Aranyesőt.
Jól kerestem, megvehettem magamnak, amire vágytam - de volt 125 nap, amikor száz forintot kellett fizetnem érte, hogy mossanak rám a rácsok mögött.
Egy szép, nagy birtokon lakom - de volt 125 nap, amikor egy kétszer háromméteres zárkában töltöttem egy napból huszonnégy órát.
Imádom a családom, tűzbe mennék a feleségemért és a gyerekeimért - de volt 125 nap, amikor nem ölelhettem magamhoz, nem csókolhattam meg őket.
Ötvenöt év alatt nagyon sok minden történt velem - de volt 125 nap, amelynek minden egyes percére örök életemben emlékezni fogok.

Ebben a könyvben leírtam mindent, mi történt attól a borzalmas reggeltől kezdve, amikor kommandósok rontottak ránk a saját házunkban, egészen addig a pillanatig, amíg kiléphettem a székesfehérvári börtön kapuján. Ez nem mentegetőzés, szerecsenmosdatás vagy mártírkodás, egyszerűen csak elmesélem azt a borzalmat, ami bárkivel megtörténhet. Azt hiszi, önnel nem? Én is azt hittem..."

Bővebben: október 26.

augusztus 23.

hegyiHegyi Barbara: Alkalomadtán

Három év elteltével most ismét szakácskönyvvel jelentkezik Hegyi Barbara, aki korábban már bizonyította, hogy a gasztronómiát hasonlóan művészi szinten képes művelni, mint a színészetet. A szívének (valamint családjának és barátainak) kedves, házias, ugyanakkor gyakorta ínyenc recepteket formabontó szerkesztésben teszi közzé, alkalmakhoz, hangulatokhoz, emlékekhez kötve azokat. Így kaptak könyve fejezetei egyebek mellett olyan címeket, mint Az öreg hölgy látogatása, Bánatunkban, Kettesben, Szilveszter, Külföldi vendég, Téli ebéd, Macskajaj, vagy Reggeli délben. A választékban a teljes menüsor helyet kapott, így mi is kedvünkre válogathatunk az előételek, levesek, saláták, főfogások, nyalánkságok között. A gyönyörű, színes fotókkal kísért kiadvány végén mutató segíti a keresést.

Bővebben: augusztus 23.

augusztus 3.

thatcherMargaret Thatcher: Életem

Vaslady néven vált világszerte ismertté az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke, aki tizenegy éven keresztül (1979-1990) töltötte be tisztségét, és országa egyik legellentmondásosabb politikusaként vonult be a történelembe. Margaret Thatcher lemondása után két memoárt is írt: az 1993-ban napvilágot látott The Downing Street Years miniszterelnöki éveiről szólt, míg a két évvel később napvilágot látott The Path to Power című művében fiatal éveit és korai politika karrierjét mutatta be. Halála évében, 2013-ban jelent meg hazájában a két mű közös, ám némiképp rövidített kiadása (kihagyva például az utóbbi mű aktuálpolitikai tárgyú esszéit), amely - az Antall József Tudásközpont jóvoltából - immár magyarul is olvasható. Az így egybegyúrt emlékiratból megismerhetjük családját, a granthami gyermekéveket, tanulmányait, megismerkedését későbbi férjével, Denisszel, majd azt, hogyan szerzett ügyvédi címet, és miként vett részt - legfiatalabb női jelöltként - az 1951-es választási kampányban. Bemutatja képviselősége kezdeteit, az ellenzéki éveket, majd oktatási miniszterségét (némiképp önkritikusan Tanárok réme címet viseli az ezzel foglalkozó fejezet), és természetesen azt, hogyan is szerezte meg, Edward Heath kihívójaként a konzervatív párt vezető tisztségét. Legrészletesebben természetesen a négyévi ellenzéki vezérséget követő miniszterelnökségről esik szó, kitérve egyebek mellett a nagy vitákat kiváltó gazdasági intézkedésekre, a privatizációkra, az egyes választási kampányokra, az 1984-85-os bányászsztrájkra ("Mr. Scargill lázadására"), az IRA terrorizmusára és az arra adott válaszlépésekre, vagy éppen a falklandi háborúra. Olvashatunk az 1985-ös angol-ír egyezmény megszületéséről, az Európai Közösséghez fűződő kapcsolatokról, a Szovjetunióval való viszonyról, az 1987-et követő oktatási reformokról vagy 1990-es lemondása részleteiről is. Ír családi életéről, az 1984-es, IRA által elkövetett bombamerénylet részleteiről, és számos politikussal való találkozásairól, Ronald Reagantől Teng Hsziao-pingen és Helmuth Kohlon keresztül Mihail Gorbacsovig. A fotómelléklettel is ellátott kötetet részletes időrendi táblázat, valamint név- és tárgymutató zárja.

Bővebben: augusztus 3.

június 29.

martinGeorge R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

George R. R. Martint A tűz és a jég dala ciklus darabjai tették világhírűvé. Ám a szerző nemcsak annak a szériának a könyvein dolgozik - Westeros világáról több más történetet (novellát, kisregényt) is lejegyzett az elmúlt évek során, így valóban teljes fantáziavilágot teremtve, részletes földrajzi leírással, történelemmel. Míg - valamikor a homályos jövőben - meg nem jelenik a ciklus várva várt hatodik kötete, addig a rajongók ezekkel az elbeszélésekkel vigasztalódhatnak; ebben a kötetben három ilyen kisregény terjedelmű westerosi történet kapott helyet. Mindhárom írás főhőse Dunk, aki királyvári utcakölyökből lett először fegyverhordozó, majd lovag, később pedig igazi hős, aki a birodalom legjobbjaival mérte össze a tudását a hatalmas téttel bíró tornákon. Így találkozunk vele az első történetben (A kóbor lovag-ban) is: Krajcárfai Ser Arlan, az idős lovag, aki mellett szolgált, épp elhalálozott, s Dunk megörökölve az öreg fegyvereit, elhatározza, hogy a Hamugázlóhoz indul, ahol épp lovagi tornát tartanak. Immár Ser Duncan néven jelentkezik is, s a sors úgy hozza, hogy az akkor regnáló királyi ház, a Targaryenek egyik sarjával kell összecsapnia. És attól a pillanattól kezdve Ser Duncan sorsa radikális fordulatot vesz...

Bővebben: június 29.

április 19.

asimIsaac Asimov: Kavics az égben

Isaac Asimov eredetileg 1950-ben írta a Kavics az égbent, a Birodalom-sorozat harmadik, záró darabját, amelyet a magyar közönség először több mint negyven évvel később olvashatott (Budapest, Galaktika, 1992). Az ismét megjelenő regény elején Chicago egyik utcáján sétálva Joseph Schwartz, egy hatvankét éves nyugdíjas szabó egy nukleáris kísérlet véletlen áldozatává válik, aminek következtében egyik pillanatról a másikra több tízezer évet utazik az időben a jövőbe. Magához térve egy teljesen ismeretlen helyen találja magát, és még az emberek által beszélt nyelvet sem érti. Hosszas gyaloglás után végre talál egy földművesek által lakott házat, ahol befogadják éjszakára. A ház lakói azt gondolják róla, hogy szellemileg sérült, ezért beleegyezése nélkül felajánlják egy tudományos kísérlet, az ún. "összegző" alanyának. Ezen kísérletek célja, hogy fejlesszék az alanyok értelmi képességeit, azonban több eddigi páciens belehalt már. Schwartz életben marad, és azt veszi észre, hogy nagyon gyorsan képes elsajátítani az emberek által a jövőben beszélt nyelvet, amit addig nem értett. Mellékhatásként telepatikus képességei is kialakulnak, amelynek segítségével képessé válik olvasni az emberek gondolataiban, és bizonyos mértékig befolyásolni az akaratukat. Megtudja, hogy az eltelt évtízezredek alatt a Föld nagyrészt radioaktívvá vált, a bolygó azonban már háromszor fellázadt a múltban Trantor - a Galaktikus Birodalom fővárosának - uralma ellen...

Bővebben: április 19.

március 19.

levinIra Levin: Rosemary gyermeke

A horrorirodalom klasszikusát, Ira Levin rémregényét vehetik kézbe a műfaj hazai rajongói. A címszereplő, a huszonéves, naiv és jólelkű, ártatlan, vidéki lány, Rosemary Woodhouse és fiatal színész férje, Guy életük egyik nagy álmának megvalósulása előtt állnak: sikerül lakást szerezniük az öreg, Viktória korabeli New York-i bérházban, a Bramfordban. Közös barátjuk, az író Edward Hutchins igyekszik lebeszélni őket a költözésről, a ház század eleji rossz hírnevére hivatkozva, a fiatalokat azonban lenyűgözi a négyszobás lakás, így nem hallgatnak a "babonás aggodalmakra". Megismerkednek a szomszédban élő excentrikus Castevet házaspárral, akik hamar a bizalmukba férkőznek, ám férjével ellentétben Rosemary gyanakszik; és nem csak a furcsa hangok miatt, amiket néha a lakásuk irányából hall. Rosemary hamarosan teherbe esik, házassága miatt azonban aggódni kezd, mivel férje minden figyelmét felívelő színészi karrierjére fordítja. Bár úgy tűnik, a szomszédok nagyon szívükön viselik a fiatal nő egészségét, Rosemary végül rádöbben, kicsodák valójában. Ahogy az előszóban Chuck Palahniuk kiemeli, az író olyan közelségbe hozza a gonoszt, mint előtte senki. A mű, azáltal, hogy a borzalmakat az életterünkbe helyezte, megváltoztatta a műfaj kliséit - így már nem csak a világtól távoli helyeken retteghetünk félelmetes emberi szörnyektől, hiszen a gonosz ott lehet, ahol a legkevésbé számítunk rá. Az istenhit és a boszorkányság keveredik a történetben, amelyet mindjárt a könyv megjelenését követő évben, 1968-ban Roman Polanski vitte sikerre a filmvásznon.

Bővebben: március 19.

február 23.

felviFelvidéki Judit: Egyszer volt, hol nem lesz

Negyvenkét hangulatos történet laza fűzéréből áll össze könnyed(nek tűnő) önéletrajzi regénnyé Felvidéki Judit kötete, amelyben az annak idején mindössze ötéves Jutka mesél mindarról, ami történt vele, a családjáról, pesti kisvilágáról. A sorra feltűnő alakok Mami és Papi, Andris, a bátyja, Nagypapi, és a másik központi alak, Nagymami mind-mind varázslatosan élőek, az író valami lényegit megragadva idézi fel őket sorra. Nem mellesleg pedig 1956-ot írunk épp, így a huszadik századi magyar történelem egyik legkarizmatikusabb, s egyben legtragikusabb eseményei adják a díszleteket a kislány történeteihez. Így van jelen egyszerre a lapokon az előtérben a gyermeki kedvesség, csipkelődő, kedves humor, cserfes őszinteség, szentimentalizmus és nosztalgia, illetve a háttérben határozottan körvonalazódva a félelem, remény, végletekig fokozódó feszültség, így avatva a könyvet a maga kettősségében különleges hangulatú és mélységű írássá.

Bővebben: február 23.

január 12

ellsWill Elsworth-Jones: Banksy – Az ember a fal mögött

Az ember a fal mögött, Banksy a brit graffiti-művész, politikai aktivista és festő, aki oly mértékben rejtőzködő, hogy sem valódi nevét, sem arcát nem adja képeihez. Különös módon kiállításainak verniszázsán egy zacskóval a fején jelenik meg, - nyilatkozata szerint - így védi magát a törvény erejétől. Szatirikus művészete a bristoli utcákon fogant, és a hatalom által lenézett és művészetnek nem tartott graffitit fejlesztette művészi tökélyre. Bristol jelentős épületein (pl. a bristoli Fiatalok Nemibeteg-gondozója intézményének falán) ma is láthatók hatalmas méretű falfirkái. Polgárpukkasztó, mi több felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikában. Jellemző művészi karrierjének indulására, ahogyan 2003 októberében úgy promótálta képeit: egy napon besétált a Tate Britainbe és egy félreeső kiállítótérben felrögzítette a falra az általa készített művet és a hozzá fűzött installációs szöveget. A Time magazin 2010-ben beválasztotta a világ száz legbefolyásosabb embere közé, s bár Bansky mindig szembe ment a hatalommal, a kapitalizmust is keményen bírálta, akarva akaratlanul hatalmas vagyonra tett szert, mert képeiért milliókat adnak a gyűjtők. Kiállításaira nem lehet bejutni, és olyan nimbusz övezi, amely párját ritkítja a mai modern művészi világában. Filmet is készített és ebben a műfajban is nagy sikert ért el, az Exit Through the Gift Shop (Kijárat az ajándékbolton át) a világ első street art katasztrófafilmjeként a 2010-es Sundance Filmfesztiválon levetítették. Könyvet is írt, amelyben "művész hitvallását" fogalmazza meg: "Úgy juthatunk el leggyorsabban saját vállalkozásunk csúcsára, ha a feje tetejére állítjuk".

Bővebben: január 12

december 18.

brownDan Brown: Inferno

Dan Brown legkedvesebb főhőse, Robert Langdon művészettörténész professzor tér vissza Inferno című regényében. A professzort egy nap titokzatos baleset éri: a Harvard kampuszán sétálgatva váratlanul eszméletét veszti - de amikor magához tér, már egy firenzei kórházban fekszik. A kezelőorvosa, Sienna Brooks állítása szerint egy golyó horzsolta a fejét. A diagnózist mintegy megerősítendő, egy punknak öltözött Vayentha nevű nő ront be a kórházba, és megtámadja őket. Lelő egy orvost, de Langdont Sienna elmenekíti, méghozzá a saját lakásába. Itt találja meg azt a rejtélyes hengert, amit valaki a kabátjába rejtett. Langdon megpróbálja felvenni a kapcsolatot az amerikai nagykövetséggel, de amikor rájön, hogy nemcsak Vayentha, de a kormány emberei is meg akarják ölni, meglapul, és inkább kinyitja a különös tárgyat. A henger egy másik, csontból készült hengert rejt, benne egy projektorral, ami Botticelli pokolról készült térképének módosított verzióját tartalmazza. A professzor és Sienna ennek alapján kezdenek nyomozásba, amely Firenzétől Velencén át egészen Isztambulig ível.

Bővebben: december 18.