Új könyveinkből ajánljuk

augusztus 16.

retiRéti László: Polip

Jelen regény 2013-ban, A hasonmás címmel, az Ulpius-ház Könyvkiadó edíciójában már nyomdafestéket látott. A Panda című regényből és a szerző más történeteiből már megismert, meglehetősen szarkasztikus humorral bíró, Cameron Larkin nyomozó, változatlanul a bűnözők kézre kerítésére tette fel életét, és miután visszatér San Diegóba, úgy tervezi, hogy ismét a „nehéz fiúk” nyomába liheg. Ám a sors, és főnöke másként alakítják életét, melynek következtében Larkin a világvégén találja magát egy csendes, porlepte kisvárosban, ahol semmiféle izgalmas bűneset nem borzolja föl a kedélyeket. A gyilkossági nyomozó, aki fura nyakkendőivel, többek között egy Laokón-csoportot ábrázoló díszpéldánnyal ejti ámulatba környezetét, gyorsan dönt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon ingerszegény környezetéből. A tetováló szalon, hét ujjal rendelkező, Polip nevű alkalmazottját, aki régi jó „spanja”, arra kéri, szolgáljon neki valamiféle, bűntényre vonatkozó, izgalmas „fülessel”, hogy annak érdemi megfejtése után, bezsebelve felettesei elismerését, visszakerülhessen a nagyvárosba, a gyilkossági nyomozó csoporthoz. Polip nem késlekedik, és egy rendkívül bizalmas információt oszt meg Larkinnal, mely szerint: „Ölik a szimfonikusokat”. Nos, ennek a hírnek a birtokában indul el küldetését teljesíteni Larkin és a hétfőtől csütörtökig tartó néhány nap során igencsak izgalmas helyzetekbe keveredik, miközben egy rendőrnőt is el kell viselnie hivatalos társaként.


furnivallKate Furnivall: Az orosz szerető

Aki igazi nagyszabású, sok karaktert megmozgató, mégis olvasmányos, szenvedélyes, érzelmektől átfűtött könyvet keres kikapcsolódási célból, annak a számára tökéletes választás lesz Kate Furnivall közel ötszáz oldalas, remekbe szabott lektűrje. A történet főhőse egy zseniális, az arisztokrata elit által valósággal istenített belorusz zongoraművésznő, Valentina Ivanova és gyönyörű lánya, Lydia, akiknek a kommunista hatalomátvétel után menekülniük kell Oroszországból. Útjuk messzire vezet - otthonra végül számos kaland után a kínai Juncsow orosz negyedében találnak, ahol álnéven telepednek le. A szárnyaszegett Valentina hajdani sikere tárgyi bizonyítékaiból, a megannyi ajándékba kapott értéktárgyból próbál megélni, amelyhez Lydia a titokban folytatott tolvajlásaiból eredő összegekkel járul hozzá. Hamarosan a helyi bűnszervezet is felfigyel az ügyes lányra, azonban mielőtt megtörténne a legnagyobb baj, felbukkan egy ifjú és jóképű kung fu-harcos, Csang An Lo, maga mellé veszi Lydiát tanítványként és szeretőként, s kiképezi, hogy együtt vegyék fel a harcot a triádok ellen...


mercolaDr. Joseph Mercola: Égesd a zsírt!

Forradalmi étrend az agyi tevékenységek fokozására, a napi energia növelésére és a rákos megbetegedések elleni hatásos küzdelemhez – ennél az alcímnél nem kevesebbet ígér a világszerte népszerű amerikai természetgyógyász, Joseph Mercola. Néhány táblázattal illusztrált és terjedelmes végjegyzet-apparátussal kiegészített kötetével – ígéri – radikálisan megváltoztatja mindazt, amit az egészségről gondoltunk. Kutatásai során felmerült megdöbbentő felismeréseivel arra jutott, hogy szinte valamennyi betegség kialakulásának hátterében kisiklott anyagcsere-folyamatunk áll. S az egészség visszaszerzésében hatalmas szerepe lehet egy különleges étrendnek, a szénhidrátszegény és zsírban gazdag ketogén diétának. Gyakorlatias kézikönyve segít elsajátítani azt a táplálkozási szemléletet, amely pozitívan hat az szervezetünkre, és amellett, hogy elnyomja a betegségeket, támogatja a test gyógyulását.


millmanDan Millman: Az élet négy célja

Több önismereti és ezoterikus kötettel is bemutatkozott már a magyar olvasóknak az amerikai Dan Millman. Ezek sorát gyarapítja a jelen mű is, amely egy igazi „örök kérdésre” keres és kínál választ: arra, hogy mi okból születünk erre a világra. Pontosabban Millman nem ad konkrét választ, hanem módszert ajánl arra, hogy miként találjunk rá erre magunk. Hogy mederbe terelje kutakodásunkat, négy alapvető fontosságú életcélt fogalmaz meg, s aztán ezekből kiindulva segít sorsfeladatunk körvonalazásában. Mindegyiknek egy-egy fejezetet szentel: az elsőben az „élet iskolájáról”, fejlődési irányainkról és a szellemi ébredés folyamatáról ír. Ezután esik szó arról, hogy miként találhatunk rá a számunkra ideális, tehetségünknek megfelelő hivatásra, sajátos tálentumainkra, valamint rámutat arra, hogy milyen meghatározó jelentősége van a jelenben való teljes értékű lét megélésének.


chanJackie Chan: Csúcsformában

Napjaink egyik legismertebb kínai (honkongi) filmsztárja Jackie Chan. Az ő életét mutatja be jelen kötet, melyet közösen írt maga a harcművész-sztár és Zhu Mo filmes szakember, blogger, írónő. A kötet a Chan Kong-szán néven született filmes Oscar-köszönőbeszédével veszi kezdetét. 2016 novemberében ugyanis bejelentették, hogy ő kapja az egyik életműdíjat, melyet végül Sylvester Stallonétól vehetett át. Ezt követően, rövid fejezetekből ismerhetjük meg Jackie Chan szakmai és személyes életének számos apró részletét: a családi környezettől a gyerekkori színi és harcművészeti tanulmányokig, mestereitől első színházi fellépéséig, a kaszkadőrködéstől az első hongkongi főszerepig, az amerikai debütálástól a legnagyobb kasszasikerek kulisszatitkaiig, a pályatársakkal való baráti kapcsolatoktól saját kaszkadőrcsapatának megalapításáig, a főbb sérülésektől üzleti vállalkozásaiig, a fiával, Jaycee-vel közös emlékektől a jótékonykodásig. A kötetet színes fotómelléklet zárja.


austerPaul Auster: 4 3 2 1

A kortárs amerikai irodalom meghatározó alakja, a nemrég hetvenegyedik életévét is betöltő Paul Auster három éven keresztül íródott, monumentális - hétszáznyolcvan oldalas - műve 1947. március 3-án veszi kezdetét (vélhetően ez nem véletlen, hiszen a szerző egy hónappal később látta meg a napvilágot). A 4 3 2 1 főhőse egy olyan férfi - a New Jersey-ben orosz-zsidó származású szülők gyermekeként született Archie Ferguson -, akinek az élete később négy irányt vesz. Az első fejezetből ismerhetjük meg őseit: az Ellis Islandre az évszázad első napjaiban megérkező, majd rakodómunkásként elhelyezkedő nagyapát, Iszaak Reznyikovot (Ichabod Ferguson), és szüleit: Stanley és Rose Fergusont, valamint az ő megszületését. Innentől kezdve azonban a négy, párhuzamosan futó életút elágazik egymástól. A négy Archie nagyon hasonló egymáshoz, testi adottságaiban, érdeklődésében, sportszeretetében, ám a sorsukat másfelé terelik a véletlenek, a jó- vagy a balszerencse, a történelmi események, a saját döntéseik és a környezetükkel való kapcsolatuk. A zömmel Newarkban és New Yorkban játszódó regény így négy különböző szemszögből mutatja be Archie viszonyát a szüleivel, a barátaival és szerelmeivel, a háttérben felvillantva az amerikai történelem meghatározó eseményeit, a polgárjogi küzdelmektől a Kennedy-gyilkosságon és a vietnami háborún át az 1967-es, newarki faji zavargásokig... A műben a párhuzamos történetszálak közötti eligazodást a fejezetcímek (pl. 1.1., 1.2., 1.3., 1.4.; 2.1., 2.2., 2.3, 2.4. stb.) segítik. A sokak szerint az író életműve koronájának tartott regény, a Man Booker-díj ún. rövidlistájára is felkerült.


rubiOmár Khájjam: Rubáíjat

Omar Khajjám a világirodalom egyik legkitűnőbb, de egyúttal egyik legrejtélyesebb költője. Ma sem tudható pontosan, hány rubáít (négysoros, sajátos szerkezetű és rímképletű verset) írt, az még kevésbé, hogy e költemények egy, a haláltól félő, a mulandóság árnyai elől borba, szerelembe, barátok közti vigasságokba menekülő ember profán vallomásai-e, avagy egy, a misztikus mohamedán tanokban járatos, mindent szimbólumnak, túlvilági utalásnak felfogó vallás- és erkölcsbölcselő enigmatikus énekei-e. A költemények mindenesetre - így vagy úgy értelmezve is - remekművek, amelyek a világköltészet nagy kánonjához tartoznak. Magyarra a legtöbb hitelesnek tekintett rubáít Szabó Lőrinc fordította le, a mostani kiadásban is az ő szövegeit olvashatjuk, kiegészítve Edward FitzGerald angol fordításaival, s nem utolsósorban az eredeti perzsa változattal. A költeményeket Varga Sinai Gizella stílusban hozzájuk simuló festményei kísérik.


lunguDan Lungu: A kislány, aki Istent játszott

Malina egy romániai kisvárosban él, és az általános iskola padjait koptatja. Nagyszülei nevelik, mert édesanyja, sok más sorstársához hasonlóan külföldön, Olaszországban vállal munkát, hogy a hazaküldött pénzből el tudja tartani az otthon maradott kislányát. Az asszony, aki végzettségét tekintve óvónő, cselédként dolgozik és, hogy minél több pénzt összespóroljon, négy évig nem megy haza Malinához, akinek már nagyon hiányzik az édesanyja, és egyre szomorúbban, magányosan telnek a hétköznapjai. Gazdag fantáziájával képes felemelkedni a hétköznapok szürke egyhangúságán, mert a koszos panel-rengeteg egyik házának tetejére megy föl naponta, és ott Istent játszik, elképzelve, hogy a világ történései fölött korlátlan hatalma van. Azt képzeli, hogy mindenható, és különös varázstehetsége révén meg tudja változtatni a világban történő eseményeket, jobbá, szebbé tudja tenni a saját és mások életét. A gondolataiban életre keltett vágyakat azonban kegyetlen őszinteséggel tarolja le a sivár és brutális jelen, Románia valósága és anyja olaszországi kiszolgáltatottsága. Édesanyja nap, mint nap azzal kénytelen szembesülni, hogy a "Balkánról" jött cselédnek nincs helye a nyugati gazdagság életterében, és csakis cselédként lehet jelen ennek a világnak a hétköznapjaiban. Végül sorstársai között lel barátnőre, és a szerző az ő életének sokszínű eseményeit, a Róma külvárosában élők különös világát is megrajzolja az asszony sorsán keresztül. A regény végére úgy tűnik Malina "mesterkedései" célba érnek, mert megérkezik a várva várt telefonhívás édesanyjától...


goodwinDaisy Goodwin: Viktória

Az angliai Viktória királynő, teljes nevén Alexandrina Victoria (1819-1901) és a róla elnevezett viktoriánus kor, Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának aranykora volt. Uralkodásának ideje 1837. június 20-ától haláláig, 1901. január 22-éig tartott. A gyermeklány Viktória trónra lépésének megelőző időszakát, a Kensington palotában eltöltött 1835-1836-os esztendő történéseit, és a 18. életévében bekövetkezett megkoronázásának, majd uralkodásának kezdeti időszakát áradó mesélő kedvvel vette papírra vaskos kötetében a szerző. Viktória, Eduárd kenti herceg egyetlen gyermeke volt, amikor apja 1820-ban meghalt, a hercegnő német származású anyja szigorú felügyelete alatt nevelkedett. Miután nagybátyja, IV. Vilmos örökös nélkül hunyt el, Viktória lett a trón várományosa, és így 18 éves korában beiktatták a hivatalába. Bár az Egyesült Királyság ekkor már alkotmányos monarchia, amelyben a királynő hatalma valójában csak jelképes volt, Viktória mégis nagy befolyással rendelkezett, mert nyomást tudott gyakorolni a kormány politikájára és beleszólt a miniszterek kinevezésébe is. 1840-ben, szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel, és kilenc gyermekkel áldotta meg őket a sors. Ennek az apró termetű, ám lelkében és akaratában nagy, meglehetősen akaratos természettel bíró lánykának és uralkodásának kezdeti éveiről szól a vaskos kötet. Bár trónra lépéséig szinte mindentől óvták, a világtól elzárva nevelkedett, társaság és barátnők híján, amint hatalomba került, számos magas rangú nemes akadt az udvarban, aki megpróbálta betörni, irányítani a sokak szerint időnként hisztérikus kitöréseivel a környezetét kétségbe ejtő lányt. Ám Viktória nem hagyta magát, önálló akarattal intézte a birodalom ügyeit, egyetlen bizalmasa, miniszterelnöke, Lord Melbourne volt. Ez a tehetséges és jellemes férfiú talán többet is érzett Viktória iránt a hivatalos kötelezettségénél, azaz, hogy királynőt faragjon belőle, de vágyait mindig elrejtette, és a cél, amelyet kitűzött maga elé, tökéletesen beteljesült, mert a tizenéves gyereklányból néhány esztendő alatt megalkotta a tökéletes királynőt. A romantikus regény fölvillantja a fiatal királynő négy évének történéseit, és bár szerzője történelmi tényekre is alapoz, hangsúlyosan a romantikus részletek kapnak központi szerepet.

április 19.

hanksTom Hanks: Különleges karakterek

Első kötete jelenik meg az Oscar-díjas amerikai színész-producernek, Tom Hanksnek (bár már több rövidebb írása is napvilágot látott a New York Times, a Vanity Fair és a New Yorker hasábjain). Közismert, hogy a színész rajong a régi, mechanikus írógépekért: ez az a tárgy, amely összefűzi a kötetben szereplő tizenhét elbeszélést. Mindegyik történetben valamilyen módon megjelenik egy: némelyikben fontos szerep jut az írógépnek, más írásokban egyetlen utalás erejéig kerül elő a ma már divatjamúlt régiségnek ható masina. A helyszín - egy kivétellel - mindig az Egyesült Államok, a nagy olvasztótégely valamely települése, ahol mindenki "különleges karakter"-nek számít. A Három kimerítő hét című, zseniális kötetnyitó írásban például egy kvízjáték kapcsán jön fel a téma. A főhős, aki Annával való rövid, ám viharos kapcsolatát meséli el, rendszeresen játszik a mobilján egy igaz-hamis kvízjátékot, ahol épp arra kell válaszolni, hogy vajon Woodrow Wilson elnök használt-e írógépet a Fehér Házban. Az 1953, szenteste főszereplője, a második világháborús veterán Virgil Beuell a karácsonyra készül a szeretteivel, és két gyermekének egy régi írógépen kell írnia levelet a Mikulásnak. Egy másik történet az 1939-es New York-i világkiállítás idejébe repíti vissza az olvasót, de ott lehetünk egy kelet-európai bevándorló Újvilágba érkezésénél 1950 táján, megismerhetjük egy kisfiú különleges születésnapi ajándékát a hetvenes évekből, szörfölhetünk egy hullámlovas-paradicsomban a kilencvenes években, és egy elbeszélés - egyetlen kivételként - a jövőbe, egyenesen a Hold felszínére kalauzol minket. S természetesen minden esetben felbukkan a lapokon egy vagy több írógép is. Olvasmányos, szórakoztató, elgondolkodtató elbeszélések, melyekben önkéntelenül is többször a főszereplő helyére képzeljük az elbeszélőt, korunk egyik legszerethetőbb amerikai színészét.

Bővebben: április 19.

március 9.

okoanyuNagy Réka: Ökoanyu – Csináld magad – Több mint 100 környezettudatos recept

Ismét receptgyűjteménnyel jelentkezik Ökoanyu, vagyis Nagy Réka, aki hasonlóan korábbi műveihez, most is környezettudatosságra, takarékosságra, egészséges életmódra törekvő háziasszonyoknak szolgált sok-sok jó tanáccsal és recepttel - méghozzá nem csak ételreceptekkel. Az első részben általánosságban ír arról, hogy miként hozzunk létre és működtessünk "zöld konyhát"; itt ír a szükséges felszerelésekről, alapanyagokról, s azokról a praktikus trükkökről, amelyek segítenek környezettudatosabban, pénzkímélőbben üzemeltetni kis birodalmunkat. Ezt követik a változatos ízvilágú, érezhetően kipróbált, egyszerű, hétköznapokon és ünnepeken is kitűnően bevethető receptek: a különféle "zöld" ételízesítők, fűszerek, kenyérre kenhető krémek, a desszertek, az italok, majd egyébfajta dolgok - gyógyszerek és kozmetikai szerek, mosószerek - leírásai. Az utolsó részben négy házi készítésű gyerekjáték (madáretető, buborékfújó, festék és gyurma - készítésével ismerkedhetünk meg. 

Bővebben: március 9.

január 25.

romsRomsics Ignác: Magyarország története

Bár elsősorban a 20. századi magyar történelem, azon belül is a Horthy-korszak szakértőjeként ismert Romsics Ignác, mostanában egyre többet foglalkozik más korszakokkal is. Ő szerkesztette például 2009-10 között a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, 24 kötetes és páratlanul gazdagon illusztrált Magyarország történetét, a ma már alapműnek számító, Clio bűvöletében című könyvében a magyar történetírás történetét tekintette át, A múlt arcai kilenc esettanulmányában pedig a történelem, emlékezet és politika összegfüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait vizsgálta a magyarok eredetétől Horthy Miklós megítélésének változásáig. Most megjelenő, közel 550 oldalas monográfiájában Magyarország kezdetektől napjainkig tartó történetét igyekszik összefoglalni. A kötet rendezőelve magától értetődően az időrend, gerince pedig az állam, illetve az állami politika története lett, a szerző azonban minden korszak esetében törekedett arra, hogy a politikatörténet mellett a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok alakulásáról, valamint az életmód változásairól is plasztikus képet adjon. Mindezt öt nagy részben (A magyar nép kialakulása és megtelepedése a Kárpát-medencében; A középkori Magyar Királyság; A három részre szakadt magyar állam; A magyar korona országai a Habsburg monarchiában; A trianoni Magyarország) vázolja fel, azokat kisebb korszakokra is osztva, a történteket egészen 2016-ig tárgyalva. Az oldalak szélén címszavak is segítik a keresést, s a kötetben több színes kép- és térképmelléklet is helyet kapott.

Bővebben: január 25.

december 13.

follettKen Follett: A tűzoszlop

Minden idők történelmi regényei között a legnépszerűbben közé tartozott Ken Follett regénye, A katedrális, amelyet sok évre rá követett Az idők végezetéig című folytatása, most pedig, A tűzoszloppal a mű már trilógiává bővül. Noha az egyes kötetek között több mint száz esztendők telnek el, a vezérszál világos: a történetfolyamban A katedrálisban megismert karakterek - elsősorban Aliena és John - leszármazottainak krónikája bontakozik ki. Ebből a kingsbridge-i családból származik a mostani regény központi alakja, Ned Willard is, aki bár nem arisztokrata (felmenői sikeres kereskedők voltak), tehetségének köszönhetően a legfelsőbb körökbe jutott, és Tudor Erzsébet teljes bizalmát élvezi: Ned nem más, mint Erzsébet kémfőnöke. A szerepe így rendkívül fontos, hisz politikai ellenfelei - a trónkövetelő Stuart Mária és katolikus szövetségesei - számos alkalommal próbálják a Tudor uralkodónőt eltenni láb alól - Ned szemfülességének köszönhetően rendre sikertelenül. A férfi sokáig nem is sejti, hogy legádázabb ellensége a falakon belül van: imádott felesége - a nem mellesleg katolikus családból származó Margery - fivére, vagyis Ned sógora az egyik fő szervezője annak a hálózatnak, amely egyenesen Franciaországból szállítja az elsőrangú, katolikusok által finanszírozott bérgyilkosokat...

 

Bővebben: december 13.

október 12.

brodBródy János: 52 év dalszövegei

Különös verseskötetet vehetnek kézbe a könyv olvasói. A vaskos kötet borítójáról a hetvenedik életévét tavaly ünneplő Bródy János tekint nézőjére mint szerző – igazából dalszerző, mint az Illés és Fonográf zenekarok szövegírója, ezenfelül gitáros-énekes zeneszerzője, sok Koncz Zsuzsa-szám alkotója. Ki ne emlékezne ezekre az egész generációk számára halhatatlan sorokra: „Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa,/ azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra./ Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsájtunk,/ azt hiszed, hogy megtagadjuk minden álmunk” (Miért hagytuk, hogy így legyen). Rövid és hosszú sorok, rímek, strófák, ritmusok: minden vers új oldalon, mint megannyi önálló mű, évszámok és albumok szerint ciklusokba rendezve 1966-tól (Néha furcsa hangulatban) 2016-ig (Magyarok közt európai). Több mint fél évszázad termése ez a rockzene rázós pályáján. Költészet a javából, amelynek opusait ezrek, milliók fújták kívülről, és ma sem törlődnek a kollektív emlékezetből. A Kádár-korszak furcsa levegőjét tették elviselhetővé az olyan slágerek, mint az Amikor én még kissrác voltam, a Sárga rózsa, a Ha én rózsa volnék, a Földvár felé félúton, a Személyi igazolvány, a Nyuggerdal, a Lesz még egyszer vagy az István, a király dalai.

Bővebben: október 12.

szeptember 7.

cunningMichael Cunningham: Mire leszáll az éj

A Pulitzer-díjas amerikai szerző regénye korábbi műveihez hasonlóan, páratlan érzékenységgel ábrázolja modern korunk, felgyorsult életünk fonákját, a mélyben lappangó élethazugságokat. A történet főhőse egy New Yorkban élő negyvenes házaspár, akik látszólag mindent elértek az életben, s szakmai karrierjük csúcsán vannak. Peter Harris sikeres műkereskedő, felesége, Rebecca pedig egy képzőművészeti magazin szerkesztője. Egy hatalmas, fényűző loftban élnek Manhattanben, lányuk Bostonban tanul az egyetemen, ők meg munkájukból kifolyólag rendszeresen járnak kiállításokra és partikra. Egy napon aztán megérkezik Rebecca öccse, Ethan, aki egy időre náluk száll meg. A srác egykor drogfüggő volt, de már egy éve tiszta, ám nem nagyon találja a helyét az életben. Nemrég tért vissza Japánból, és most arra készül, hogy a művészeti életben próbálja ki magát. Peter szkeptikus a sikert illetően, ám Ethan szabadságvágya rá is ellenállhatatlan hatást gyakorol. Addig gondosan felépített élete kezd darabokra hullani. Kételkedni kezd az általa képviselt művészekben és a művészetben általában, karrierjében, sőt a házasságában is...

Bővebben: szeptember 7.

július 7.

torocsikTörőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Korunk színészlegendája Törőcsik Mari, aki a közönséget most is ugyanúgy képes elvarázsolni, mint hatvan évvel ezelőtt. Így vélhetően sokakat érdekelni fog a Bérczes Lászlóval közös "beszélgetőkönyve". Meglepő felütéssel kezdődik az - egyébként végig élőbeszédszerű - interjúkötet: első találkozásukkor ugyanis annak kapcsán kezdtek beszélgetni, hogy miként tervezi saját temetését Törőcsik Mari, s hogyan fognak majd volt férje, Maár Gyula és az ő hamvai találkozni a Fekete-tengerben. Ezt követően természetesen rengeteg minden másról szó esik a vaskos kötetben. Törőcsik Mari őszintén és bőbeszédűen mesél a nagyszülőkről és a szülőkről, testvéreiről, a Pélyen töltött gyermekkorról, alap- és középfokú tanulmányairól, a főiskolai felvételiről és színi tanulmányairól, első szerepeiről. Megismerhetjük hat évtizedes pályájának legfontosabb színpadi és filmes alakításait, olvashatunk a cannes-i életműdíjról, pályatársakról, barátokról és persze szerelmekről. Mindezt számtalan fekete-fehér fotó kíséretében.

Bővebben: július 7.

június 2.

szelesiSzélesi Sándor: Kincsem

A mozikban jelenleg is nagy sikerrel vetített film, a „csodaparipa”, Kincsem életét elmesélő történet egy, a filmtől eltérő olvasatát vetette papírra a szerző, ígérve, hogy az ő regénye, az igazi Kincsem történet. Tápiószentmártonban, 1870-es évek elején kezdődik a regény, a Blaskovich kúria birtokán, ahol a tulajdonos Blaskovich Ernő istállójában, a Weternymph nevű kanca megelli a későbbiekben Kincsemre keresztelt, különleges képességű lovat. A fiatal kanca azonban születése után még semmiféle erre utaló jelet nem mutat, mi több, inkább fejletlen állatnak tetszik gazdája előtt. Ám Ernő, aki szinte imádattal gondozza lovait, egy idő után meglátja kancájában a tehetséget, és ettől kezdve minden erejével arra törekszik, hogy kihozza Kincsemből a legtöbbet, amelyről – a későbbi világsikerek bebizonyították – kezdetben még nem is álmodhatott. A férfi egy budapesti, Nemzeti Színházban tett látogatása során megismerkedik a kedves, és ibolyaszínű szemeivel őt szinte megbabonázó, színésznőnek készülő Szabó Karolinával, akit a kor legendás művésznője, Blaha Lujza vesz védőszárnyai alá. A férfi azonban alacsony, zömök termetű, míg a sudár, nálánál húsz esztendővel fiatalabb lány egy fejjel magasodik fölé. Ez azonban csak a környezetüket zavarja, időnként gúnyolódás céltáblájává válnak, ám végül szerelmi házasságuk bizonyítéka annak, hogy mindkettőjük érzelmei őszinték és biztosak voltak. Addig azonban még számos akadályt kell elhárítaniuk, mert akik Kincsem folyamatos győzelmeit akarják „megtorpedózni”, úgy érzik, ha érzelmeiben támadják Blaskovitsot, ez előbb vagy utóbb, de térdre kényszeríti majd a férfit, és az ő lelki összeomlása után talán Kincsem mellől is elpártol a szerencse.…

Bővebben: június 2.

április 19.

budBud Spencer: Különben dühbe jövök

Bár westernfilmek hőseként ismerte meg a nagyvilág, Carlo Pedersoli sokkal több ennél: forgatókönyvíró, producer, úszóbajnok, olimpikon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta. Könyvében az immár 81 éves színész, akit 1991-ben a Time a leghíresebb olasznak nevezett, megható öniróniával mesél gyermekkoráról, a sportolóként töltött évekről, arról, hogy hogyan került bele szinte véletlenül a filmek világába, barátságáról Mario Girottival, azaz Terence Hillel,a tengerentúli élményeiről és végül visszatéréséről Rómába.

 

Bővebben: április 19.

március 3.

dukajJacek Dukaj: Más dalok

A világtörténelem közismert díszleteiből, történeteiből, illetve az írói fantázia alkotta elemekből varázsolta elő új, szépirodalmi igénnyel megalkotott regényének alternatív korát, valóságát a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb egyénisége, Jacek Dukaj. A történetből egy ismeretlen-ismerős Föld és civilizáció bontakozik ki: több brutális, gigantikus háborút követően a hatalom és a kultúra egyik középpontja a ragyogó Alexandriában van - a másik pedig a Holdon, amelyet addigra meghódított és benépesített az emberiség. A történet főszereplője Hieronim Berbelek, korábbi katonai parancsnok, akinek miután megalázó vereséget szenvedett Moszka kratisztoszától, a Feketemágustól, nemcsak derékbe tört addig meredeken felfelé ívelő katonai karrierje, de elvesztette a Formáját is, ami itt a személyiség egyfajta esszenciáját, sajátos erejét takarja. Berbelek azóta kereskedőként tevékenykedik, de nem felejtette el azt, aki porba taszította. Így amikor Afrikában terjedni kezd egy baljós természeti jelenség, az ún. Görbület, s a tömegek a Feketemágust teszik felelőssé, Berbelek érzi, hogy eljött a bosszú pillanata, mást sem kell tennie, mint az ellenséges tömegek élére állnia. Hamarosan azonban kiderül, hogy Berbelek dolga most sem lesz egyszerű, ellenfele ugyanis nem földi, s tán nem is halandó...

Bővebben: március 3.

február 2.

esterhEsterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

A legújabb Esterházy-kötet a szerző előre haladott állapotú, hasnyálmirigy rákbetegségének naplója. Az idén 66 esztendős író 2015-ben, a Szent László kórház falai között szembesült a testében pusztító kórral. Ekkor, 2015. május 24-én határozta el, hogy naplót ír betegségéről, melynek első bejegyzései ekként tudósítják az olvasót: "Rák, ez a jó kezdőszó, noha nem rögtön hangzott el... Ma kezdődik a nyár. 83,4 kg vagyok, lettem, ez mínusz 10 karácsony óta. Rák nélkül szupi volna". Az olvasó pedig a sokkoló hír tudomásulvétele után, amennyiben saját vagy környezetében átélt, elszenvedett rákbetegségnek már tanúja volt, a hirtelen támadt belső csöndjében elkezdi "fölfejteni", értelmezni Esterházy lelkiállapotát, "kihámozni" a gyakorta ironikus sorok között megbújó igazságot. A szerző végtelen természetességgel ír betegségéről, mintegy hitet és biztatást adva nemcsak önmagának, de olvasóinak is, akik az író megkérdőjelezhetetlen "híveiként" követik őt a naplófeljegyzések nyomán, a remélendő gyógyulás felé vezető úton. Mert remélni lehet és kell is, hiszen az lehetetlen, hogy egy organikus kór útját állja az írói "igyekezetnek", hogy egy efféle betegség az írás ellen fordítsa a szerzőt. Ám Esterházy nem adja könnyen magát, mi több ebből a földi halandó számára döbbenetet keltő, végletes helyzetből is "poézist fabrikál", megénekli, eldadogja, elimádkozza, elvágyakozza a gyógyulást, miközben realista, szikár sorokban számol be egyre romló fizikai állapotáról. Az olvasó pedig vele együtt remél és fohászkodik, hogy a gyógyulás kegyelme mielőbb "érintse" meg a szerzőt. Esterházy 2016. július 14-én hunyt el.

Bővebben: február 2.

január 4.

gyarmatiGyarmaty Andrea: Gyere velem gyógyítani!

Sok éves gyermekorvosi tapasztalat összegződik ebben a kiváló ismeretterjesztő-tanácsadó kötetben, amelyet a szerző kifejezetten kisgyermekes családok, szülők számára állított össze. A mű első fejezetében esik szó az anatómiai alapokról, az agy és az idegrendszer működéséről, az orvosi vizsgálat menetéről, valamint arról, hogy miként válasszuk ki a bizalmunkra valóban méltó gyermekorvost. A folytatásban csupa olyanról olvashatunk, amely kezdő anyukák, apukák kicsikkel kapcsolatos ismeretanyagát bővíti: sok egyéb mellett ír a szerző a családtervezésről, a kisbaba születéséről, az újszülöttkor sajátosságairól, a tipikusan erre a korra jellemző problémákról (alvás, hasfájás), a szobatisztaságról, a gyerekkori félelmekről, az iskolaérettségről, a kamaszkori változásokról stb. A kötet második felében a gyerekkorban előforduló betegségeket mutatja be a szerző ábécérendben (az affektív apnoe-től a tetvességig), majd válaszol néhány gyakorta elhangzó kérdésre (pl. olyan témákkal kapcsolatban, mint a gyógyszerszedés, a védőoltások, a mosdás stb.), és megoszt néhány "nagyitól hallott" házi praktikát is. A széles körben ajánlható, rengeteg - sokszor közvetlen stílusban elmondott - megszívlelendő jó tanácsot tartalmazó kiadványt függelék zárja, s benne orvosi szótár, a gyerekek testi, mozgás- és mentális fejlődését bemutató táblázat, a fertőző betegségek és az esetleges sürgősségi esetek tüneteinek a felsorolása, illetve mutató zárja.

Bővebben: január 4.

november 16.

odzeOdze György: Laura diplomáciai kalandjai

Pentik Laura fiatal, szép és független nő, aki ráun az ügyvédi pályára, és diplomata szeretne lenni. Rövidesen egy mediterrán városban kezdheti meg konzuli munkáját a magyar nagykövetségen. A külföldi élet azonban kegyetlen csapdákat is rejt, amelyek rádöbbentik, hogy egyedülálló nőként mennyire kiszolgáltatott, és ha nem óvatos, könnyen belekeveredhet a nagykövetség intrikákkal teli életébe. Laura azonban jól hasznosítja tapasztalatait: sikeres munkája elismeréseként önálló konzulátus vezetését bízzák rá egy kínai nagyvárosban. Itt újabb kihívások várnak rá, most aztán csakugyan egyensúlyoznia kell a kulturális szakadékok szélén. Kína még egy meglepetést tartogat számára: megjelenik életében a szerelem. A diplomata kötelességeit és a szívügyeket sokszor nehéz összeegyeztetni. A helyes megoldásokig Laurának hosszú és kalandos utat kell bejárnia.

Bővebben: november 16.

október 26.

galambosGalambos Lajos: Elfújom az igazságot

"Galambos Lajos vagyok - de volt 125 nap, amikor SD 25-14-es rabnak szólítottak.
Nézettségi rekordokat döntöttem a tévében, világsztárokkal léptem fel, miniszterelnököknek zenéltem - de volt 125 nap, amikor a szomszédos cellákban ülőknek játszottam egy olcsó szintetizátoron az Aranyesőt.
Jól kerestem, megvehettem magamnak, amire vágytam - de volt 125 nap, amikor száz forintot kellett fizetnem érte, hogy mossanak rám a rácsok mögött.
Egy szép, nagy birtokon lakom - de volt 125 nap, amikor egy kétszer háromméteres zárkában töltöttem egy napból huszonnégy órát.
Imádom a családom, tűzbe mennék a feleségemért és a gyerekeimért - de volt 125 nap, amikor nem ölelhettem magamhoz, nem csókolhattam meg őket.
Ötvenöt év alatt nagyon sok minden történt velem - de volt 125 nap, amelynek minden egyes percére örök életemben emlékezni fogok.

Ebben a könyvben leírtam mindent, mi történt attól a borzalmas reggeltől kezdve, amikor kommandósok rontottak ránk a saját házunkban, egészen addig a pillanatig, amíg kiléphettem a székesfehérvári börtön kapuján. Ez nem mentegetőzés, szerecsenmosdatás vagy mártírkodás, egyszerűen csak elmesélem azt a borzalmat, ami bárkivel megtörténhet. Azt hiszi, önnel nem? Én is azt hittem..."

Bővebben: október 26.

augusztus 23.

hegyiHegyi Barbara: Alkalomadtán

Három év elteltével most ismét szakácskönyvvel jelentkezik Hegyi Barbara, aki korábban már bizonyította, hogy a gasztronómiát hasonlóan művészi szinten képes művelni, mint a színészetet. A szívének (valamint családjának és barátainak) kedves, házias, ugyanakkor gyakorta ínyenc recepteket formabontó szerkesztésben teszi közzé, alkalmakhoz, hangulatokhoz, emlékekhez kötve azokat. Így kaptak könyve fejezetei egyebek mellett olyan címeket, mint Az öreg hölgy látogatása, Bánatunkban, Kettesben, Szilveszter, Külföldi vendég, Téli ebéd, Macskajaj, vagy Reggeli délben. A választékban a teljes menüsor helyet kapott, így mi is kedvünkre válogathatunk az előételek, levesek, saláták, főfogások, nyalánkságok között. A gyönyörű, színes fotókkal kísért kiadvány végén mutató segíti a keresést.

Bővebben: augusztus 23.